ΗΠΑ: Επέστρεψαν στο Κογκρέσο του Τενεσί οι Αφροαμερικανοί βουλευτές που εκδιώχθηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους

ΗΠΑ: Επέστρεψαν στο Κογκρέσο του Τενεσί οι Αφροαμερικανοί βουλευτές που εκδιώχθηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να σταματήσει η ένοπλη βία», δήλωσαν

Ο βουλευτής του Τενεσί Τζάστιν Πίρσον ορκίστηκε εκ νέου σήμερα το πρωί, αφού επαναδιορίστηκε στο πολιτειακό Κοινοβούλιο, από το οποίο είχε εκδιωχθεί, μαζί με έναν Δημοκρατικό συνάδελφό του, επειδή συμμετείχαν σε μια κινητοποίηση κατά της οπλοκατοχής.

Υπό τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες περίπου 50 υποστηρικτών του, παρουσία πολλών μέσων ενημέρωσης, ο Πίρσον ορκίστηκε στα σκαλιά του τοπικού Καπιτωλίου. Την Τετάρτη, το συμβούλιο της κομητείας, που περιλαμβάνει και την περιφέρεια του Μέμφις όπου εκλέγεται ο ίδιος, τον «διόρισε» στη θέση που είχε μείνει κενή με την αποπομπή του. Με την ορκωμοσία του σήμερα κλείνουν δύο εβδομάδες πολιτικών αναταράξεων που έφεραν το Τενεσί στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής επικαιρότητας.

Στις 6 Απριλίου οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν το πολιτειακό Κοινοβούλιο απέβαλαν τον Πίρσον και τον Τζάστιν Τζόουνς, έναν άλλο νέο, Αφροαμερικανό βουλευτή των Δημοκρατικών ως τιμωρία επειδή παραβίασαν τους κανόνες δεοντολογίας μία εβδομάδα νωρίτερα. Τότε, με αφορμή την επίθεση μιας ένοπλης γυναίκας σε σχολείο του Τενεσί, οι δύο βουλευτές είχαν ηγηθεί μιας κινητοποίησης διαμαρτυρίας εντός της αίθουσας της Βουλής.

Ο Τζόουνς επανατοποθετήθηκε στην κενή έδρα του από το κομητειακό συμβούλιο του Νάσβιλ την Δευτέρα και ορκίστηκε στα σκαλιά του Καπιτωλίου την ίδια ημέρα. Χθες, το κομητειακό συμβούλιο του Μέμφις αποφάσισε το ίδιο και για τον Πίρσον.

Είναι η τρίτη φορά που ορκίζεται βουλευτής ο Πίρσον μέσα σε έναν χρόνο. Είχε διοριστεί σε μια κενή έδρα τον Ιανουάριο και στη συνέχεια κέρδισε την έδρα αυτήν στις συμπληρωματικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάρτιο.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να σταματήσει η ένοπλη βία. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να σταματήσουμε τον περιβαλλοντικό ρατσισμό και την αδικία», είπε στους δημοσιογράφους σήμερα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που διαθέτουν ευρεία πλειοψηφία στο πολιτειακό Κογκρέσο, είχαν δηλώσει ότι θα δεχτούν όποιον βουλευτή επιλέξουν οι κομητειακές επιτροπές, εφόσον τηρούνται οι κανόνες δεοντολογίας και κοσμιότητας. Το πολιτειακό Σύνταγμα δίνει στις τοπικές αιρετές αρχές τη δυνατότητα να διορίζουν μεταβατικούς βουλευτές και γερουσιαστές που καλύπτουν τις κενές έδρες μέχρι τη διεξαγωγή συμπληρωματικών εκλογών. Ο Τζόουνς και ο Πίρσον είπαν ότι θα είναι υποψήφιοι σε αυτές τις συμπληρωματικές εκλογές, για τις οποίες δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο Τζόουνς και ο Πίρσον ηγήθηκαν, μαζί με την Δημοκρατική Γκλόρια Τζόνσον, της διαδήλωσης κατά των όπλων και διέκοψαν τη συνεδρίαση του τοπικού Κοινοβουλίου, στις 30 Μαρτίου. Τους συνόδευαν πολίτες, εξοργισμένοι με τη σφαγή στο σχολείο Κόβεναντ, όπου σκοτώθηκαν τρεις μαθητές και τρεις ενήλικοι.

Η Τζόνσον γλίτωσε οριακά την αποπομπή από τη Βουλή και είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως δεν την έδιωξαν επειδή είναι λευκή.