ABBA: Πέθανε ο κιθαρίστας του θρυλικού συγκροτήματος νικημένος από τον καρκίνο

ABBA: Πέθανε ο κιθαρίστας του θρυλικού συγκροτήματος νικημένος από τον καρκίνο

Η ανακοίνωση της οικογένειας του Lasse Wellander

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών ο κιθαρίστας των ABBA, Lasse Wellander από μεταστατικό καρκίνο. Ο κιθαρίστας, έπαιξε με τους ABBA τις δεκαετίες του 1970 και 1980 ενώ συνεργάστηκε και στο τελευταίο άλμπουμ της σουηδικής μπάντας, «Voyage» του 2021.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένεια του Lasse την Κυριακή αναφέρει: «Με απερίγραπτη θλίψη πρέπει να ανακοινώσουμε ότι ο αγαπημένος μας Lasse απεβίωσε. Ο Lasse αρρώστησε πρόσφατα από μεταστατικό καρκίνο, όπως αποδείχθηκε, και νωρίς τη Μεγάλη Παρασκευή απεβίωσε, περιτριγυρισμένος από αγαπημένα του πρόσωπα. Ήσουν ένας καταπληκτικός μουσικός και ταπεινός όσο λίγοι, αλλά πάνω από όλα ήσουν ένας υπέροχος σύζυγος, πατέρας, αδελφός, θείος και παππούς. Ευγενικός, ασφαλής, στοργικός και αγαπημένος… και τόσα άλλα, που δεν περιγράφονται με λόγια. Ένα κομβικό σημείο στη ζωή μας, και είναι απίστευτο ότι τώρα πρέπει να ζούμε χωρίς εσένα. Σε αγαπάμε και μας λείπεις τόσο πολύ».

Ποιος ήταν ο Lasse Wellander

Ο Lasse Wellander άρχισε να παίζει κιθάρα από παιδί και συμμετείχε σε συγκροτήματα της περιοχής όπου ζούσε, στη Nora της Σουηδίας. Ξεκίνησε να ηχογραφεί με τους ABBA – Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson και Anni-Frid Lyngstad – τον Οκτώβριο του 1974, συμμετέχοντας στις επιτυχίες τους Intermezzo No.1 και Crazy World, μεταδίδει η Daily Mail.

Ο κιθαρίστας συμμετείχε σε 24 από τις ηχογραφήσεις του ποπ συγκροτήματος και εμφανίστηκε και στα οκτώ άλμπουμ τους. Εμφανίστηκε μπροστά σε sold-out το 1975, 1977, 1979 και 1980.

Συνέχισε να συνεργάζεται με άλλους Σουηδούς καλλιτέχνες όταν οι ABBA διαλύθηκαν για πρώτη φορά το 1982. Το 2008, συμμετείχε στην ηχογράφηση του soundtrack της ταινίας Mamma Mia, με πρωταγωνίστριες τις Meryl Streep και Amanda Seyfried, στο Atlantis Studio της Στοκχόλμης.

Το 1981, ο Lasse Wellander κυκλοφόρησε το δικό του σόλο άλμπουμ, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν έκανε την παραγωγή και κυκλοφόρησε άλλα 11 άλμπουμ. Το τελευταίο του άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2006, με τον τίτλο να μεταφράζεται στα αγγλικά ως «Simple Ticket».Επίσης, κυκλοφόρησε τα singles O Come, All Ye Faithfull, Merry-Go-Round και Overdrive.