Ρωσία: Δίωξη για τρομοκρατία σε βάρος της 26χρονης ύποπτης για την έκρηξη που σκότωσε φιλοκυβερνητικό μπλόγκερ

Ρωσία: Δίωξη για τρομοκρατία σε βάρος της 26χρονης ύποπτης για την έκρηξη που σκότωσε φιλοκυβερνητικό μπλόγκερ

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ανακριτικών αρχών «ενήργησε βάσει οδηγιών από άτομα που εργάζονται για λογαριασμό της Ουκρανίας»

Ρώσοι ανακριτές απήγγειλαν σήμερα σε βάρος της 26χρονης Ντάρια Τρέποβα τις κατηγορίες της τρομοκρατικής επίθεσης σε σχέση με τη δολοφονία του μπλόγκερ και υποστηρικτή του πολέμου Βλαντλέν Τατάρσκι από έκρηξη βόμβας στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Τατάρσκι, ένθερμος υποστηρικτής της στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Μαξίμ Φόμιν, δολοφονήθηκε την Κυριακή σ’ ένα καφέ στο οποίο επρόκειτο να μιλήσει. Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας, η οποία ασχολείται με μεγάλα εγκλήματα, ανακοίνωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος της Τρέποβα επειδή διέπραξε «μια τρομοκρατική ενέργεια από μια οργανωμένη ομάδα που προκάλεσε εσκεμμένα θάνατο». Οι κατηγορίες επισύρουν ποινή φυλάκισης έως 20 έτη.

Στην ανακοίνωση της αναφέρεται, ότι η Τρέποβα ενήργησε βάσει οδηγιών από άτομα που εργάζονται για λογαριασμό της Ουκρανίας. Το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας ανέφερε, ότι 40 ακόμη άτομα τραυματίσθηκαν από την έκρηξη, εκ των οποίων 25 παρέμεναν νοσηλευόμενοι μέχρι σήμερα το πρωί. Η Τρέποβα μεταφέρθηκε από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα, όπου οι ανακριτές επρόκειτο να ζητήσουν από το δικαστήριο Μπασμάνι, που βρίσκεται στην ομώνυμη συνοικία, την προφυλάκιση της. Πλάνα ενός βίντεο από την εκδήλωση στο καφέ της Αγία Πετρούπολη έδειχναν τον Τατάρσκι να επιδεικνύει το αγαλματίδιο στο ακροατήριό του πριν αυτό εκραγεί.

Η ρωσική Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή κατηγόρησε σήμερα τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ότι οργάνωσαν την δολοφονία με την συνδρομή υποστηρικτών του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, μια πιθανή αναφορά στο γεγονός ότι η Τρέποβα είχε κάποτε εγγραφεί σε ένα σύστημα τακτικής ψηφοφορίας κατά του Κρεμλίνου που προωθούσε το κίνημα του Ναβάλνι. Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε ότι η επίθεση ήταν αποτέλεσμα των εσωτερικών συγκρούσεων στην Ρωσία.

Ο σύζυγός της Τρέποβα δήλωσε χθες Δευτέρα στον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας The Insider, ότι πιστεύει πως την είχαν παγιδεύσει και ότι δεν γνώριζε, ότι το αγαλματίδιο περιείχε εκρηκτικά. Ο Τατάρσκι είχε πολεμήσει ο ίδιος στην Ουκρανία στις γραμμές των αυτονομιστικών δυνάμεων και είχε επίσης εκτίσει ποινή στην Ουκρανία για ληστεία τράπεζας.

Πέρυσι, σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε σε μια τελετή στο Κρεμλίνο για τον εορτασμό της μονομερούς προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία, ο Τατάρσκι είπε, ότι η Ρωσία πρέπει να «σκοτώσει τους πάντες» και να «ληστέψει τους πάντες» στην Ουκρανία.