Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη – Πώς μπορείτε να δείτε την πορεία του

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη – Πώς μπορείτε να δείτε την πορεία του

Θα περάσει μόλις 68.000 χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας και θα είναι ορατός με κιάλια και μικρά τηλεσκόπια

Ένας αστεροειδής αρκετά μεγάλος για να καταστρέψει μια πόλη, θα περάσει ανάμεσα στις τροχιές της Γης και της Σελήνης αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το αντικείμενο με το όνομα 2023 DZ2 που ανακαλύφθηκε πριν από ένα μήνα, θα περάσει το Σάββατο σε απόσταση 515.000 χιλιομέτρων από το φεγγάρι πριν πλησιάσει στη Γη ώρες αργότερα. Σύμφωνα με ανάρτηση της NASA Asteroid Watch, είναι σπάνιο ένας τόσο μεγάλος αστεροειδής -που εκτιμάται ότι έχει διάμετρο μεταξύ 40 και 90 μέτρων- να πλησιάσει τόσο κοντά στον πλανήτη μας και πως γεγονότα όπως αυτό συμβαίνουν μόνο περίπου μία φορά τη δεκαετία.

Σύμφωνα με τη NASA, είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους αστρονόμους να αυξήσουν τις γνώσεις τους για τους αστεροειδείς, σε περίπτωση που ανακαλυφθεί ένα επικίνδυνο αντικείμενο το οποίο μπορεί να χτυπήσει τη Γη. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αυτός ο "City Killer" να χτυπήσει τη Γη, αλλά η στενή προσέγγισή του προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για παρατηρήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της πλανητικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, Ρίτσαρντ Μόισλ.

Καθώς περνά μόλις 68.000 χιλιόμετρα μακριά, ο αστεροειδής θα είναι ορατός με κιάλια και μικρά τηλεσκόπια σε όλη την υδρόγειο. Μια ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση της προσέγγισής του θα παρέχεται από το The Virtual Telescope Project. Το αντικείμενο φαίνεται έτοιμο να επιστρέψει προς την τροχιά της Γης το 2026, αλλά οι επιστήμονες το έχουν αποκλείσει ως απειλή για τον πλανήτη σε αυτήν την περίπτωση.