Μεντβέντεφ για δίωξη σε βάρος του Πούτιν: Θα έχει «τερατώδεις» συνέπειες για το Διεθνές Δίκαιο

Μεντβέντεφ για δίωξη σε βάρος του Πούτιν: Θα έχει «τερατώδεις» συνέπειες για το Διεθνές Δίκαιο

«Αποφάσισαν να δικάσουν τον πρόεδρο πυρηνικής δύναμης...»

Την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψηςσε βάρος του διαδόχου του, του Βλαντίμιρ Πούτιν σχολίασε τη Δευτέρα (20/3) πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Θα έχει "τερατώδεις" συνέπειες για το Διεθνές Δίκαιο» υποστήριξε.

«Αποφάσισαν να δικάσουν τον πρόεδρο (…) πυρηνικής δύναμης, που δεν είναι κράτος μέλος του ΔΠΔ για τους ίδιους λόγους με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες», τόνισε ο Μεντβέντεφ μέσω της πλατφόρμας Telegram.

«Οι συνέπειες για το διεθνές δίκαιο θα είναι τερατώδεις», έκρινε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τι αναφέρει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) την Παρασκευή (17/3) ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

«Σήμερα, 17 Μαρτίου 2023, το Τμήμα Προδικασίας 2 του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο πρόσωπα σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία: τον κ. Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και την κα Μαρία Αλεκσέγεβνα Λβόβα-Μπέλοβα», επίτροπο της ρωσικής προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΠΔ.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρείται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε το Δικαστήριο.

«Τα εγκλήματα φέρεται να διαπράχθηκαν σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου 2022», συνέχισε το ΔΠΔ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο κ. Πούτιν είναι προσωπικά υπεύθυνος για τα προαναφερθέντα εγκλήματα».