Ένταλμα σύλληψης του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ένταλμα σύλληψης του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Τον κατηγορεί για παράνομες απελάσεις και μεταφορές παιδιών από τα εδάφη της Ουκρανίας στην Ρωσική Ομοσπονδία

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου, που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία και συγκεκριμένα για απαγωγές παιδιών.

Σύμφωνα με το Associated Press, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «φέρεται να είναι υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου, της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και για την παράνομη μεταφορά πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Εξέδωσε επίσης ένταλμα για τη σύλληψη της Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Γραφείο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Maria Alekseyevna Lvova-Belova, για παρόμοιες κατηγορίες. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αναφέρει, ότι το τμήμα προδικασίας διαπίστωσε, ότι υπάρχουν «εύλογες αιτίες να πιστεύει, ότι ο ύποπτος φέρει ευθύνη για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού και για την παράνομη μεταφορά πληθυσμού από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, προκαλώντας βλάβη σε παιδιά στην Ουκρανία».

Αντιδρώντας στην είδηση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε, ότι το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν «δεν έχει καμία σημασία». «Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων από νομική άποψη», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram. «Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν φέρει καμία υποχρέωση βάσει αυτού», συμπλήρωσε.

Τη Δευτέρα, οι New York Times ανέφεραν ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ετοιμαζόταν να διώξει Ρώσους για μεταφορά παιδιών στη Ρωσία και για σκόπιμα χτυπήματα σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία. Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από μια επίσκεψη στην Ουκρανία ότι οι φερόμενες απαγωγές παιδιών ήταν «υπό έρευνα κατά προτεραιότητα».

Η κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έγινε μια ημέρα αφότου ένα ερευνητικό όργανο του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εσκεμμένων δολοφονιών και βασανιστηρίων, σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζοντας παιδιά να παρακολουθούν αγαπημένα τους πρόσωπα να βιάζονται και να κρατούνται άλλα μαζί με πτώματα.

Το ΔΠΔ ερευνά για περισσότερο από ένα χρόνο πιθανά εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας. Ούτε η Ρωσία, ούτε η Ουκρανία, είναι μέλη του ΔΠΔ, αλλά το Κίεβο έχει αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου στην επικράτειά του και συνεργάζεται με τον εισαγγελέα. Ειδικοί παραδέχονται, ότι είναι απίθανο η Μόσχα να παραδώσει κανέναν ύποπτο.

Η είδηση της έκδοσης εντάλματος σύλληψης ήρθε επίσης ενόψει της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η οποία είναι πιθανό να εδραιώσει πολύ στενότερους δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

1
σχόλιο
  1. avatar Ας

    Λαμβανε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, όπως εδω, και θα ήταν υποψήφιος για εκλογές και ελεύθερος, αλλά που μυαλό ο πουτιν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...