Βενεζουέλα: Η ομοφυλοφιλία στον στρατό δεν είναι πλέον ποινικό αδίκημα

Βενεζουέλα: Η ομοφυλοφιλία στον στρατό δεν είναι πλέον ποινικό αδίκημα

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας χαιρέτισαν την απόφαση

Aκυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας άρθρο του στρατιωτικού ποινικού κώδικα, το οποίο προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια για τους ομοφυλόφιλους. Το άρθρο ακυρώθηκε «λόγω έλλειψης επαρκούς νομικής σαφήνειας σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά που έχει στόχο να τιμωρήσει»

«Η εν λόγω διάταξη, την οποία έχουν επικρίνει διεθνείς οργανισμοί, προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών για τους στρατιωτικούς που επιδίδονται “σε σεξουαλικές πράξεις παρά φύση”, χωρίς να διευκρινίζει τι αφορούν αυτές οι πράξεις», πρόσθεσε το Δικαστήριο. Παράλληλα έκρινε ότι η διάταξη «δεν συνάδει με το Σύνταγμα ή τους διεθνείς οργανισμούς (…) διότι είναι αντίθετη στη θεμελιώδη αρχή της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη συντηρητική χώρα της Λατινικής Αμερικής χαιρέτισαν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Έπειτα από τόσα χρόνια μαχών καταφέραμε να ακυρωθεί το άρθρο», δήλωσε ο ακτιβιστής Λεάνδρο Βολόρια.

Στρατιωτικός που είχε αποταχθεί όταν έγινε γνωστό ότι είναι ομοφυλόφιλος δήλωσε ότι η ακύρωση του άρθρου τού ανοίγει τον δρόμο για να επιστρέψει στον στρατό. «Πρέπει τώρα να εκτιμηθεί αν, δεδομένης της κατάστασης, μπορώ να επιστρέψω. Τουλάχιστον δεν θα φοβάμαι πια», επεσήμανε.