Ρωσικό μαχητικό κατέρριψε αμερικανό drone στην Μαύρη Θάλασσα – Ενημερώθηκε ο Μπάιντεν

Ρωσικό μαχητικό κατέρριψε αμερικανό drone στην Μαύρη Θάλασσα – Ενημερώθηκε ο Μπάιντεν

«Ανασφαλές, αντιεπαγγελματικό και απερίσκεπτο το περιστατικό», αναφέρει ο Λευκός Οίκος - Η Μόσχα αρνείται το γεγονός

Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 έπληξε σήμερα τον έλικα ενός αμερικανικού στρατιωτικού drone παρακολούθησης «Reaper», προκαλώντας τη συντριβή του στη Μαύρη Θάλασσα, μια περιοχή που παρακολουθείται στενά από το ΝΑΤΟ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σε ένα περιστατικό που καταδικάστηκε ως «απερίσκεπτο» από τον αμερικανικό στρατό.

Δύο ρωσικά αεροσκάφη Su-27 πραγματοποίησαν την αναχαίτιση του αμερικανικού κατασκοπευτικού drone και το ένα από αυτά συγκρούστηκε με αυτό στις 7:03, τοπική ώρα (09:03 ώρα Ελλάδας). Αρκετές φορές πριν από την πρόσκρουση, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έριξαν καύσιμα στο MQ-9 και πέταξαν μπροστά του σε μη ασφαλείς ελιγμούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός των ΗΠΑ.

«Το αεροσκάφος μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ένα ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλεια του MQ-9», δήλωσε ο πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζέιμς Χέκερ, ο οποίος επιβλέπει την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

«Στην πραγματικότητα, αυτή η μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική ενέργεια των Ρώσων παραλίγο να προκαλέσει τη συντριβή και των δύο αεροσκαφών».

Δεν έχει υπάρχει κανένα άμεσο σχόλιο από τη Μόσχα.

Ο αμερικανικός στρατός τόνισε ότι το περιστατικό ακολούθησε ένα μοτίβο επικίνδυνης συμπεριφοράς από Ρώσους πιλότους που επιχειρούσαν κοντά σε αεροσκάφη που πετούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και συνορεύει με τη Ρωσία και την Ουκρανία μεταξύ άλλων χωρών.

Ενημερώθηκε ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε σήμερα για ένα περιστατικό που σημειώθηκε στον εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας κατά το οποίο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 προσέκρουσε στον έλικα ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους παρακολούθησης του αμερικανικού στρατού «Reaper», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ενώ υπήρξαν και άλλες παρόμοιες αναχαιτίσεις, είπε ο Κίρμπι, αυτή ήταν αξιοσημείωτη επειδή ήταν «μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική» και προκάλεσε την κατάρριψη ενός αμερικανικού «Reaper». «Οπότε είναι μοναδική από αυτή την άποψη», τόνισε.

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα κληθεί ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον 

Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα κληθεί σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον μετά την κατάρριψη από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 ενός αμερικανικού στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα μετέφερε ισχυρό μήνυμα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους συμμάχους και τους εταίρους τους για το περιστατικό και την κατάρριψη αμερικανικού δρόνου, δήλωσε ο Πράις στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης.

Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας αρνείται το γεγονός

Στο μέχρι στιγμής πρώτο και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση σχόλιό του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε τη δική του εκδοχή για την πτώση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σήμερα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, διαψεύδοντας ότι υπήρξε οποιαδήποτε επαφή με το MQ-9 και υποστηρίζοντας ότι το αμερικανικό UAV παραβίασε ζώνη προσωρινής απαγόρευσης πτήσεων.

«Το πρωί της Τρίτης 14 Μαρτίου τρέχοντος έτους στη λεκάνη της Μ.Θάλασσας, στην περιοχή της χερσονήσου της Κριμαίας, από τα μέσα ελέγχου εναέριου χώρου των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας καταγράφηκε η πτήση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου MQ-9 με κατεύθυνση τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Όπως υποστήριξε το ρωσικό υπουργείο, «η πτήση πραγματοποιούνταν με απενεργοποιημένους αναμεταδότες και κατά παράβαση των ορίων ζώνης προσωρινού καθεστώτος απαγόρευσης χρήσης εναέριου χώρου, το οποίο έχει οριστεί για τους σκοπούς διεξαγωγής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (σ.σ. του πολέμου στην Ουκρανία) και έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους χρήστες του διεθνούς εναέριου χώρου και δημοσιευθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».

Κατά τη ρωσική πλευρά, «το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, λόγω απότομου ελιγμού του, περιέπεσε σε ανεξέλεγκτη πτήση με απώλεια ύψους και κατέπεσε στην υδάτινη επιφάνεια».

«Τα ρωσικά μαχητικά δεν χρησιμοποίησαν τα οπλικά τους συστήματα, δεν ήρθαν σε επαφή με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και επέστρεψαν αισίως στην αεροπορική τους βάση», καταλήγει το σχόλιο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που αναμεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Το Πεντάγωνο επιμένει ότι το αμερικανικό drone συνετρίβη εξαιτίας πρόσκρουσης με ρωσικό μαχητικό

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επιμένει ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) τύπου MQ-9 Reaper συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στη Μαύρη Θάλασσα εξαιτίας πρόσκρουσης με ρωσικό μαχητικό.

«Λόγω της ζημιάς που υπέστη, δεν είχαμε άλλη επιλογή από την πτώση του στη Μαύρη Θάλασσα» είπε ο ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ σε δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι η πρόσκρουση προκάλεσε απώλεια της πτητικής ικανότητας του UAV.

Τα MQ-9 Reaper είναι τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρία General Atomics, εξοπλισμένα με υπερσύγχρονους αισθητήρες για την εκτέλεση επιχειρήσεων παρακολούθησης. Με άνοιγμα φτερών γύρω στα 20 μέτρα, αναπτύσσουν ταχύτητες που φθάνουν τα 335 χλμ/ώρα. Είναι ικανά να φέρουν διάφορους τύπους οπλικών συστημάτων.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δεν διευκρίνισε εάν το MQ-9 Reaper που κατέπεσε στη Μαύρη Θάλασσα ήταν οπλισμένο.