Σερβία: Αισιόδοξος είναι για το ευρωπαϊκό σχέδιο για το Κόσοβο ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ

Σερβία: Αισιόδοξος είναι για το ευρωπαϊκό σχέδιο για το Κόσοβο ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ

«Δημιουργεί win-win κατάσταση», δήλωσε από το Βελιγράδι ο Μίροσλαβ Λάιτσακ

Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα εάν προηγουμένως δεν συσταθεί η Ένωση Σερβικών Δήλων στο Κόσοβο, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ στην σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS). Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ συνεχίζει σήμερα για δεύτερη ημέρα τις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με στόχο να προετοιμάσει την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου για το Κόσοβο που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου στην πόλη Αχρίδα, στην Βόρεια Μακεδονία.

Στην συνέντευξη του για την RTS επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή πρόταση έγινε για να οδηγήσει στην ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας και όχι για να ταπεινώσει κάποια πλευρά επιδιώκοντας την συνθηκολόγηση της, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί μία win-win κατάσταση ώστε να ανοίξουν οι πόρτες της Ευρώπης» τόνισε ο Λάιτσακ. Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ συναντήθηκε επίσης στο Βελιγράδι και με τους αρχηγούς των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης τους οποίους ενημέρωσε για το ευρωπαϊκό σχέδιο και δεσμεύτηκε ότι στο μέλλον θα τους κρατά ενήμερους για όλες τις εξελίξεις στην διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου.