Ουγγαρία: Η Βουλή θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ουγγαρία: Η Βουλή θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Πιθανότατα αυτό θα γίνει στις αρχές Μαρτίου

Η Βουλή της Ουγγαρίας ενδέχεται να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στις αρχές του επόμενου μήνα, αναφέρουν σήμερα τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα το προκαταρκτικό πρόγραμμα των συνεδριάσεων του σώματος αυτού για την επόμενη εβδομάδα.

Η Φινλανδία και η Σουηδία αιτήθηκαν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και λένε ότι θέλουν να προχωρήσουν «χέρι με χέρι». Μολονότι οι περισσότερες χώρες μέλη του Συμφώνου έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους, η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν επικυρώσει ακόμη τη διαδικασία αυτήν. Την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ζήτησε από τις δύο χώρες να ανοίξουν τον δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας «χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις».

Ο ενημερωτικός ιστότοπος HVG.hu ανέφερε ότι οι Ούγγροι βουλευτές μπορεί να ξεκινήσουν τη συζήτηση την 1η Μαρτίου και η ψηφοφορία για την επικύρωση ίσως να γίνει την αμέσως επόμενη εβδομάδα, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είχε δηλώσει τον Νοέμβριο ότι η κυβέρνησή του είχε ήδη αποφασίσει ότι θα στηρίξει το αίτημα των δύο χωρών. Η κυβέρνηση υπέβαλε το σχετικό νομοσχέδιο τον Ιούλιο όμως η Βουλή, όπου το κυβερνών κόμμα Fidesz του Όρμπαν διαθέτει ευρεία πλειοψηφία, δεν το έχει φέρει ακόμη προς συζήτηση και έγκριση.

Ο Όρμπαν είπε το Σάββατο ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για την Ουγγαρία να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ, όμως η κυβέρνησή του δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία, ούτε θα διαρρήξει τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Μόσχα.