Ουκρανία: Μέχρι τα τέλη Μαρτίου η Γερμανία θα παραδώσει στο Κίεβο άρματα μάχης Leopards και Marders

Ουκρανία: Μέχρι τα τέλη Μαρτίου η Γερμανία θα παραδώσει στο Κίεβο άρματα μάχης Leopards και Marders

«Η διαφορά είναι όπως μεταξύ Mercedes και Lada» δήλωσε Ουκρανός στρατιώτης που εκπαιδεύεται στα Leopards στη Γερμανία

Η εκπαίδευση των ουκρανικών πληρωμάτων αρμάτων μάχης στη Γερμανία για τον χειρισμό προηγμένων τανκς γερμανικής κατασκευής είναι εντός χρονοδιαγράμματος, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, κατά την επίσκεψή του σε ένα στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης στη βορειοδυτική Γερμανία.

«Ο στόχος είναι τα άρματα μάχης, τόσο τα Leopards όσο και τα Marders, να παραδοθούν (στην Ουκρανία) μέχρι τα τέλη Μαρτίου και η στρατιωτική εκπαίδευση να έχει ολοκληρωθεί επίσης μέχρι τότε», τόνισε ο Πιστόριους στη βάση στο κρατίδιο της Κάτω-Σαξονίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Γερμανός υπουργός παρακολούθησε εκπαίδευση με άρματα μάχης και χρήση πραγματικών πυρών από τα μικρότερα οχήματα μάχης πεζικού Marder, καθώς και εκπαίδευση με προσομοιωτές του βαρύτερου άρματος μάχης Leopard 2.

Ουκρανοί στρατιώτες είναι προγραμματισμένο να εκπαιδευτούν για πέντε εβδομάδες στο Leopard 2 A6, ένα προηγμένο άρμα μάχης γερμανικής κατασκευής που θα σταλεί στην Ουκρανία. «Η διαφορά είναι όπως μεταξύ Mercedes και Lada», είπε ένας Ουκρανός στρατιώτης συγκρίνοντας το γερμανικής κατασκευής Leopard 2 με τα άρματα μάχης T-72 σοβιετικής εποχής που διαθέτει η Ουκρανία. «Ο στόχος είναι να γίνουν (τα ουκρανικά πληρώματα) έμπειρα για πόλεμο, ώστε να μπορούν να επιβληθούν στη μάχη», τόνισε ένας Γερμανός αξιωματικός, ο οποίος ανέφερε, ότι περίπου το 20% των ουκρανικών πληρωμάτων έχουν εμπειρία μάχης, ενώ άλλοι έχουν μόνο βασικές στρατιωτικές γνώσεις. «Οι Ουκρανοί έχουν όλοι υψηλό κίνητρο και πολλή περιέργεια», είπε ο Γερμανός αξιωματικός.

Μαζί με τον Πιστόριους, στην επίσκεψη ήταν και ένας κορυφαίος πολιτικός από τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες της αντιπολίτευσης, καθώς και ο Ουκρανός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας Βλαντίμιρ Κλιτσκό, αδελφός του σημερινού δημάρχου του Κιέβου.