Σεισμός στην Τουρκία: Τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια μετά από 296 ώρες – Ξεπέρασαν τις 45.000 οι νεκροί

Σεισμός στην Τουρκία: Τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια μετά από 296 ώρες – Ξεπέρασαν τις 45.000 οι νεκροί

Ο ένας εξέπνευσε λίγα λεπτά μετά τη διάσωση του

Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, ανασύρθηκαν σήμερα ζωντανοί από τα ερείπια κτιρίου στην Αντιόχεια, 296 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε στις 6 Φεβρουαρίου την Τουρκία και τη Συρία.

Ωστόσο ο ένας από τους τρεις επιζώντες πέθανε μέσα σε λίγα λεπτά από τη διάσωσή του, μετέδωσε το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Οι άλλοι δύο που ανασύρθηκαν από τα ερείπια 13 ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, ο ένας εκ των οποίων είναι παιδί, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Η ηλικία και τα ονόματα των διασωθέντων δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά.

Το βράδυ της Παρασκευής κι άλλος επιζών, ένας άνδρας ηλικίας 45 ετών, ανασύρθηκε από τα ερείπια 278 ώρες μετά τον σεισμό, στην επαρχία Χατάι, στην οποία βρίσκεται η Αντάκια, η οποία υπέστη μεγάλη καταστροφή από τον σεισμό.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμος από τον σεισμό στην Τουρκία ανέρχεται σε 39.672 νεκρούς.

Οι πιθανότητες να υπάρχουν επιζώντες δείχνουν εφεξής πιο μικρές γύρω από το επίκεντρο του σεισμού που βρίσκεται πιο βόρεια, σε ορεινές περιοχές όπως το Καχραμανμαράς, και ακόμη και σε περιοχές όπου υπάρχει χιόνι, όπως το Ελμπιστάν και το Αντιγιαμάν, όπου το θερμόμετρο έπεσε τη νύχτα ως τους -15 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με ομάδες του AFP.

Πάνω από 45.000 νεκροί στις δύο χώρες

Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία και ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά καθώς 264.000 διαμερίσματα έχουν καταστραφεί στην Τουρκία και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στην χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Έντεκα ημέρες μετά τον φονικό σεισμό, τρεις επιζώντες απεγκλωβίστηκαν χθες, Παρασκευή, από τα ερείπια κτιρίων στην Τουρκία. Ο απολογισμός των νεκρών στη χώρα παραμένει στους 39.672, ενώ στην γειτονική Συρία έχουν αναφερθεί πάνω από 5.800 θάνατοι. Ο απολογισμός στην Συρία παραμένει ο ίδιος για μέρες.

Οργανώσεις αρωγής σημειώνουν ότι οι επιζώντες θα χρειάζονται βοήθεια για μήνες καθώς έχουν καταστραφεί πολλές σημαντικές υποδομές.

Στη γειτονική Συρία, η οποία ήδη σπαρασσόταν από εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί περισσότερο από μια δεκαετία, οι περισσότερες απώλειες εντοπίζονται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ. Η σύγκρουση περιέπλεξε τις προσπάθειες παροχής βοήθειας στους πληγέντες από τον σεισμό.

Οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας για πρώτη φορά μετά την καταστροφή, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν τα περίχωρα της Ατάρεμπ, πόλης που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών και επλήγη άσχημα από τον σεισμό, ανακοίνωσε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή.

Χιλιάδες Σύροι που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο στη χώρα τους επέστρεψαν στα σπίτια τους στην πολεμική ζώνη –τουλάχιστον προς το παρόν.