Η Ρωσία κάλεσε τον Ολλανδό πρεσβευτή σε σχέση με την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17

Η Ρωσία κάλεσε τον Ολλανδό πρεσβευτή σε σχέση με την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17

Η Μόσχα λέει ότι η έρευνα που της αποδίδει ευθύνες είναι «πολιτικοποιημένη»

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε τον Ολλανδό πρεσβευτή στην Μόσχα σε σχέση τις «εμμονικές προσπάθειες» όπως τις χαρακτήρισε της ολλανδικής κυβέρνησης να της αποδώσουν την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους της εταιρείας Malaysia Airlines που πραγματοποιούσε την πτήση ΜΗ17 στην Ουκρανία το 2014.

Σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την κοινή ομάδα έρευνας που συστάθηκε για να διαπιστωθεί ποιος ήταν υπεύθυνος, λέγοντας ότι είναι «πολιτικοποιημένη».

Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι έχουν βρει «σοβαρές ενδείξεις» που δείχνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε την χρήση στην Ουκρανία ενός πυραυλικού συστήματος τύπου BUK που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροσκάφους πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014.

Η κλήση του πρεσβευτή της δεν θα αλλάξει την απόφαση των Ολλανδών να οδηγήσουν στην δικαιοσύνη εκείνους που ήσαν υπεύθυνοι για την κατάρριψη του αεροσκάφους, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ολλανδικής κυβέρνησης Ζίγκριν Κάαγκ.

«Προσβλέπουμε στην διεθνή δικαιοσύνη και σκοπεύουμε να βρούμε την αλήθεια για τα θύματα και τους συγγενείς τους» δήλωσε ο Κάαγκ στους δημοσιογράφους στην Χάγη.

«Όλο αυτό είναι μέρος του διπλωματικού παιγνιδιού, αλλά γνωρίζουμε τι υπερασπιζόμαστε. Ο πρεσβευτής θα ακούσει το μήνυμα τους, θα μας το μεταφέρει και αυτό είναι όλο»

Το αεροσκάφος της πτήσης ΜΗ17, που είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ καταρρίφθηκε από ρωσικό πυραυλικό σύστημα τύπου BUK στις 17 Ιουλίου του 2014, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 298 επιβαίνοντες, επιβάτες και πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 196 Ολλανδοί πολίτες.