Ποιος είναι ο άνθρωπος που προβλέπει το μέλλον με ακρίβεια 86% – Πώς το καταφέρνει

Ποιος είναι ο άνθρωπος που προβλέπει το μέλλον με ακρίβεια 86% – Πώς το καταφέρνει

Η απίστευτη ιστορία του

Στις 30 Ιανουαρίου 1992 ο εφευρέτης Ray Kurzweil δημοσιεύει το πρώτο του βιβλίο. Πρόκειται για το «The Age of Intelligent Machines», που μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη και προβλέπει τη δημοτικότητα του ίντερνετ.

Εντυπωσιακό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το διαδίκτυο είχε τότε μόλις 2,6 εκατ. χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Και αυτή δεν ήταν η μοναδική του εύστοχη πρόβλεψη. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, οι προβλέψεις του Kurzweil έχουν ποσοστό ευστοχίας 86%.

Για παράδειγμα, το 1990 προέβλεψε ότι ένας υπολογιστής θα νικούσε τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι έως το 1998. Και το 1997, ο Deep Blue της IBM πράγματι νίκησε τον Garry Kasparov.

Την ίδια δεκαετία, είχε προβλέψει ότι έως το 2010, οι υπολογιστές θα μπορούν να απαντούν ερωτήσεις ψάχνοντας σε πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο ίντερνετ.

Την ίδια εποχή, είχε πει ότι έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, εξωσκελετικά μέλη θα επιτρέπουν στους ανάπηρους να περπατήσουν. Εταιρείες όπως η Ekso Bionics και άλλες αναπτύσσουν αυτήν ακριβώς την τεχνολογία.

Το 1999 είχε προβλέψει ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να δίνουν εντολές στον υπολογιστή τους απλά μιλώντας έως το 2009. Το 2009, η τεχνολογία αυτή ήταν στα πρώτα της βήματα, όμως σήμερα έχει τελειοποιηθεί, όπως δείχνουν λειτουργίες όπως το Siri της Apple και το Google Now.

Το 2005 είχε προβλέψει ότι τη δεκαετία του 2010, ψηφιακές λύσεις θα μπορούν να κάνουν μεταφράσεις από τον προφορικό λόγο σε ξένες γλώσσες σε πραγματικό χρόνο, εμφανίζοντας το κείμενο με τη μορφή υπότιτλων, σε έναν χρήστη που θα φορά ειδικά γυαλιά. Σήμερα, εφαρμογές όπως το Google Translate κάνουν αυτό ακριβώς και πολλά ακόμα. Ένα app, που ονομάζεται Word Lens, χρησιμοποιεί την κάμερα της συσκευής για να βρει και να μεταφράσει ακόμα και ταμπέλες στους δρόμους σε πραγματικό χρόνο.

Πώς προβλέπει το μέλλον;

Ο Ray Kurzweil χρησιμοποιεί τον νόμο των επιταχυνόμενων αποδόσεων για να κάνει τις προβλέψεις του. Η βασική ιδέα είναι ότι η τεχνολογία προοδεύει εκθετικά, γιατί κάθε νέα πρόοδος βοηθά να έρθει η επόμενη.

Στους υπολογιστές, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι ισχύει ο Νόμος του Μουρ (Moore’s Law), σύμφωνα με τον οποίο ο αριθμός των τρανζίστορ σε κάθε τσιπ διπλασιάζεται κάθε περίπου δύο χρόνια, γιατί το μέγεθος των τρανζίστορ μειώνεται στο μισό.

Σύμφωνα με τον Kurzweil, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι αναπόφευκτη και πολύ κοντινή. Ο επιστήμονας εκτιμά ότι οι υπολογιστές θα περνούν με άνεση το τεστ του Τούρινγκ (που μετρά το εάν ένας υπολογιστής μπορεί να σκέφτεται σαν τον άνθρωπο) έως το 2029.

Μόλις η τεχνητή νοημοσύνη περάσει το τεστ Τούρινγκ, θα μπορεί να κάνει ό,τι και οι άνθρωποι. Στη συνέχεια, τη δεκαετία του 2030 θα κινηθεί πέραν αυτών που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι.

Και το 2045, σύμφωνα με τον Kurzweil, θα φτάσουμε στο «Singularity», όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Σε αυτό το στάδιο, υπερ-έξυπνοι υπολογιστές θα μπορούν να έχουν ιδέες που κανένας άνθρωπος δεν έχει σκεφτεί ποτέ και άρα θα μπορούν να δημιουργούν τεχνολογικά εργαλεία που θα είναι πιο εξελιγμένα από οτιδήποτε έχουμε σήμερα.

Όπως λέει ο μελλοντιστής, θα είναι η στιγμή που «η ανθρώπινη νοημοσύνη θα πολλαπλασιαστεί με το ένα εκατομμύριο».

Έως το 2050, εμφυτεύματα στον εγκέφαλο θα συνδέουν το μυαλό μας με το δίκτυο, επιτρέποντάς μας να εισέλθουμε σε ψηφιακούς κόσμους που δεν θα ξεχωρίζουν από τον αληθινό. Έτσι, ο άνθρωπος θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσθετες λειτουργίες, όπως για παράδειγμα να αυξήσει τη μνήμη του ή τη νοημοσύνη του.

Στο ίδιο διάστημα, η τεχνητή νοημοσύνη θα ισχυριστεί ότι έχει συναίσθηση, κάτι που θα προκαλέσει μια τεράστια μεταμόρφωση της κοινωνίας. Σύμφωνα με τον Kurzweil, πιθανότατα θα υπάρξει μια διαδικασία μέσω της οποίας οι μηχανές θα αποκτήσουν προστασία και δικαιώματα.

Από την άλλη, λόγω της τεράστιας τεχνολογικής προόδου, οι πόλεμοι, η πείνα και οι ασθένειες θα εξαφανιστούν σχεδόν εντελώς, με τον Kurzweil να προβλέπει ότι αυτή η ουτοπία θα γίνει πράξη πριν από το 2050.

Η νανοτεχνολογία θα αλλάξει τον κόσμο. Τα nanobots θα μπορούν να γιατρεύουν κάθε ασθένεια και να θεραπεύουν κάθε τραύμα, ακόμα και αυτά στον εγκέφαλο. Επίσης, θα μπορούν να δημιουργήσουν τροφή απλά αναδιοργανώνοντας την υπάρχουσα ύλη.

Ο ίδιος ο Kurzweil, που είναι σήμερα διευθυντής μηχανικής στην Google, ελπίζει ότι θα ζήσει αρκετά ώστε να μπορέσει να κάνει «upload» τον εαυτό του σε έναν υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο, λέει, θα ζήσει για πάντα.

14
σχόλια
  1. avatar Οδυσσεύς Ε. Μίνως

    Έχω την εντύπωση ότι μπορεί ο κάθε σκεπτόμενος επιστημών που ασχολείστε με την τεχνολογία μπορεί να υποθέσει τα διαφορα επιτεύγματα της. Οστοσο το ερώτημα παραμένει: το αποκορύφωμα της εξέλιξης αυτής θα είναι για το καλό του ανθρώπου η θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του? Γιατί και η ανακάλυψη του ρεύματος βοήθησε τον άνθρωπο στην διευκόλυνση του όμως μπορεί και να σκοτώνει. Το θέμα είναι η χρήση να είναι προς το καλό του ανθρώπινου γένους και όχι προς την καταστροφή του....

  2. avatar Κασσάνδρα

    Θα γίνουν όπως τα λέει, ή τουλάχιστον περίπου...

  3. avatar L.D.

    Και εμείς βιολογικές μηχανές δεν είμαστε..?
    Η ταυτότητα μας, δέν αποτελείται από τον συνδυασμό α)κληρονομιμενων γονιδίων και τάσεων (που μας μεταβιβάστηκαν από τους προηγούμενους),περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων μέσα στους οποίους ζούμε και διαπλαθόμεθα και τέλος από την συνέχεια μνήμης που ορίζει την επίγνωσή μας?
    Μια ηλεκτροχημική διαδικασία με ορμονικές παρεμβολές δεν είμαστε?
    Η ποιότητα των κυττάρων δέν ορίζει την ποιότητα του όντος?
    Κάθε επτά με δέκα χρόνια, λένε οι βιολόγοι, αλλάζουν όλα μας τα κύτταρα. Είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι μετά από 60 χρόνια? Αφού το μόνο ίδιο επάνω μας είναι ο σκελετός και η μνήμη,τίποτε άλλο.
    Κι'άν κάποια στιγμή μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε λίγο λίγο τα κύτταρα μας με συνθετικά, χωρίς να διακόψουμε την λειτουργεία της ζωής?
    Δέν θα είμαστε οι ίδιοι??

  4. avatar ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ

    Μ Π Ο Υ Ρ Δ Ε Σ ! Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΣΙΦΟΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΧΕΔΟΝ ''Φ Υ Σ Ι Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η'' ! ΚΑΙ Χ Ω Ρ Ι Σ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ! ΘΕΜΑ Ε Ξ Ε Λ Ι Ξ Ε Ω Ν ΚΑΙ Ο Χ Ι ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ!!!!!

  5. avatar Μακης0708

    Η ιδέα κάποιων ότι ίσως έρθει η ώρα που θα μπορέσουν να ζήσουν περισσότερο από όσο βιολογικά ζει μέχρι σήμερα είναι εντελώς γελοία..παραβλέπουν το γεγονός ότι εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια η ζωή υπάρχει απλά γιατί οι οργανισμοί εξελίσσονται και επιβιώνουν βάσει μιας απλής αρχής...της φυσικής επιλογής.Ο ικανότερος συνεχίζει.Οποτε είναι απλά θέμα χρόνου να εμφανιστεί ένα είδος ικανότερο των ανθρώπων και να τους εξαφανίσει...

  6. avatar ΝΥ

    Ευτυχώς δεν θα ζήσω μέχρι τότε για να το δω

  7. avatar Κωστας

    Ωραία. Θα πάρω ένα ρομπότ... Θηλυκό να πλένει μαγειρεύει σιδερώνει και να είναι σαν την Μόνικα Μπελουτσι στα νιάτα της... Για όταν έχει<>. Τι άλλο θέλω??

  8. avatar Ίσως

    ναι, ίσως όχι. Το μέλλον θα δείξει... Σε αυτούς που θα υπάρχουν τότε και θα τα δουν... Ό,τι δουν...

  9. avatar Ηλίας

    Με τρομάζουν όλα αυτά

  10. avatar Μάλιστα…

    Είμαι εξάρτημα εγώ της μηχανής σας κι ο γιος μου τ'ανταλλακτικό,θα ναι μια ζωή στην δούλεψή σας,είμαι από άριστο υλικό...

  11. Στο χωριό μου λένε κάτω απ'τον Θεό κάθε προφήτης γάιδαρος. Ας ακούσει ο δυστυχής την "μολυβιά" όπου κρύβεται σε λίγα λόγια πόσο γρήγορα κυλάει η ζωή και ας μην κάνει όνειρα τρελά.

  12. avatar ΕΥΡΥΜΕΔΩΝ

    ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ.

    Όμως στην ιδέα ότι θα κάνεις upload τον εαυτό σου και θα ζήσεις για πάντα, η δύστυχη αλήθεια είναι ότι ακόμα και να κάνεις upload τον εαυτό σου δεν θα ζήσει για πάντα αλλά ο upload εαυτός σου δηλαδή ο ψηφιακός κλώνος σου, εν ολίγοις ξανά στα ίδια η ψηφιακή στου ταυτότητα, τέλος απλά η εικόνα σου....

  13. avatar Koullis

    Nomizo ekontepse to telos tou kosmou

  14. avatar Γιώργος Γιαννόπουλος

    Εκπληκτικό!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...