«Ψηφιακό» δικηγόρο προσέλαβε ένας κατηγορούμενος – Η τεχνητή νοημοσύνη που θα τον εκπροσωπήσει στο δικαστήριο

«Ψηφιακό» δικηγόρο προσέλαβε ένας κατηγορούμενος – Η τεχνητή νοημοσύνη που θα τον εκπροσωπήσει στο δικαστήριο

Πώς θα λειτουργήσει μέσω ενός ακουστικού

Ένας κατηγορούμενος σε δικαστική υπόθεση που αναμένεται να εκδικαστεί τον επόμενο μήνα επέλεξε ένα AI (τεχνητή νοημοσύνη) για δικηγόρο αντί για άνθρωπο επαγγελματία του κλάδου.

Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες για τον κατηγορούμενο. Ωστόσο, η υπόθεση αφορά παράβαση του ορίου ταχύτητας και ο πελάτης κινδυνεύει με κλήση για υπερβολική ταχύτητα.

Πίσω από αυτόν τον ΑΙ δικηγόρο βρίσκεται η εταιρεία «DoNotPay», ένα chatbot νομικών υπηρεσιών που βοηθά τους ανθρώπους να εναντιωθούν σε μεγάλους οργανισμούς για λανθασμένα τέλη ή κλήσεις για παραβιάσεις της οδικής κυκλοφορίας.

Πέρσι, η εταιρεία παρουσίασε ένα bot που βοηθά τους ανθρώπους να μειώσουν το κόστος των λογαριασμών τους χωρίς να χρειάζεται να μιλήσουν με την εξυπηρέτηση πελατών. Σε αυτή την περίπτωση, θα βοηθήσει τον πελάτη μέσω ενός ακουστικού όπου το ΑΙ θα ακούει μέσω κινητού τι συμβαίνει στην αίθουσα του δικαστηρίου και θα δίνει απαντήσεις.

Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση τίθεται θέμα νομιμότητας μιας τέτοιας πράξης. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Τζόσουα Μπρόουντερ έχει βρεθεί δικαστήριο το οποίο επιτρέπει τη χρήση ακουστικών κατά τη διάρκεια της δίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν η υπόθεση δεν κερδηθεί, η εταιρεία έχει αναλάβει να πληρώσει το πιθανό ύψος του προστίμου. Αν όμως υπάρξει δικαστική νίκη τότε η εταιρεία θα αποδείξει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει φτάσει πλέον σε τέτοιο επίπεδο που μπορεί επιτυχώς να βοηθά πελάτες στη δικαστική αίθουσα.