Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν έχει δώσει εντολή κατάληψης του Ντονμπάς ως τον Μάρτιο, λέει το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν έχει δώσει εντολή κατάληψης του Ντονμπάς ως τον Μάρτιο, λέει το Κίεβο

Ανώτατη αξιωματούχος των ΗΠΑ συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Η υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας υποστηρίζει πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε το νέο στρατηγό των ενόπλων δυνάμεων να κατακτήσει το Ντονμπάς μέχρι τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον Αντρίι Γιούσοφ, εκπρόσωπο της υπηρεσίας πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει η ανατολική περιφέρεια της Ουκρανίας να βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο μέσα στους επόμενους δύο μήνες και αυτό έχει διατάξει το νέο στρατηγό του, Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να διαψεύδουν πως η πόλη Σολεντάρ, στα ανατολικά της χώρας, περίπου δέκα χιλιόμετρα από το Μπαχμούτ, την πόλη «κλειδί» για την υπεράσπιση του Ντονμπάς βρίσκεται υπό την κατοχή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Μάλιστα, ο ουκρανικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει πως οι μάχες συνεχίζονται.

Στο καθιερωμένο διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας (16/1), ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε πως η Ρωσία ετοιμάζει την κλιμάκωση των επιθέσεων προκειμένου να αποκτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολεμική σύρραξη. Υποστήριξε, επίσης, πως η Ρωσία έχει επικεντρώσει τις δυνάμεις της στα ανατολικά. «Ξέρουμε πολύ καλά τι προετοιμάζουν και κάθε μέρα και νύχτα δουλεύουμε για να μειώσουμε τις στρατιωτικές τους δυνατότητες», είπε.

 

Ανώτερη αξιωματούχος της διπλωματίας των ΗΠΑ στο Κίεβο

Ανώτερη αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας επισκέφθηκε χθες Δευτέρα (16/1) το Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον διαβεβαίωσε για την «ισχυρή και απαρασάλευτη δέσμευση» της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία, κατά δελτίο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν συναντήθηκε με τον κ. Ζελένσκι και άλλους υψηλόβαθμους ουκρανούς αξιωματούχος για να «επαναβεβαιώσει την ισχυρή και απαρασάλευτη δέσμευση στην Ουκρανία και την άμυνά της έναντι της απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις στην ανακοίνωση.

Η κυρία Σέρμαν ηγήθηκε αμερικανικής αποστολής στην ουκρανική πρωτεύουσα που είχε συνομιλίες με τον υπουργό Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, την οικονομική βοήθεια καθώς και για να οικοδομηθεί διμερής και διαρκής εμπορική εταιρική σχέση.

Η αντιπροσωπεία επίσης «άκουσε νεαρούς Ουκρανούς οι οποίοι προσάρμοσαν τις επιχειρηματικές και άλλες δραστηριότητές τους για να υποστηρίζουν τους συμπολίτες τους καθώς κοιτούν μπροστά στην ανάνηψη και στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», πάντα κατά την ανακοίνωση.

Οι εχθροπραξίες μαίνονται στην Ουκρανία, όπου ο πόλεμος διανύει τον ενδέκατο μήνα του. Το Σάββατο, πυραυλικό πλήγμα σε πολυκατοικία στη Ντνίπρο (ανατολικά) είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 40 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 75.

Στα τέλη Δεκεμβρίου ο κ. Ζελένσκι επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο όπου τον υποδέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να χορηγηθεί επείγουσα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια 45 δισεκ. δολαρίων στη χώρα του.

Η Σλοβακία παρέδωσε την πρώτη πυροβολαρχία αυτοκινούμενων οβιδοβόλων

Η Σλοβακία ολοκλήρωσε την παράδοση στην Ουκρανία οκτώ αυτοκινούμενων οβιδοβόλων Zuzana 2 που παραγγέλθηκαν πέρυσι, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στην Μπρατισλάβα.

Το σύστημα, εμβληματικό της σλοβάκικης αμυντικής βιομηχανίας, είναι το μόνο βαρύ όπλο που παράγεται πλέον στη χώρα (από την κρατική εταιρεία Konstrukta-Defense). Σύμφωνα με τη βιομηχανία που το κατασκευάζει, μπορεί να ρίχνει όλους τους τύπους οβίδων διαμετρήματος 155 χιλιοστών στο οπλοστάσιο των κρατών του NATO, διαθέτει ψηφιακά συστήματα στόχευσης και ελέγχου πυρός, ενώ μπορεί να πλήξει με πολλαπλές οβίδες οποιονδήποτε στόχο, μεταβάλλοντας την κλίση της κάννης ώστε η τροχιά να διαφέρει και να φθάνουν σε αυτόν ταυτόχρονα.

«Παραδώσαμε μια πλήρη πυροβολαρχία υψηλής ποιότητας συστημάτων πυροβολικού που παράγεται από την αμυντική βιομηχανία μας», τόνισε ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως θα βοηθήσει τους υπερασπιστές της Ουκρανίας να σώσουν όσες περισσότερες ζωές είναι δυνατόν και να φέρουν την πατρίδα τους πιο κοντά στη νίκη επί του εχθρού», πρόσθεσε.

Η κρατική βιομηχανία που κατασκευάζει τα αυτοκινούμενα πυροβόλα αυτά, τα οποία διαθέτουν θωράκιση, εργάζεται ήδη για την κατασκευή άλλων 16 Zuzana 2 προοριζόμενων για την Ουκρανία, το κόστος των οποίων θα καλύψουν από κοινού η Γερμανία, η Δανία και η Νορβηγία, σύμφωνα με το σλοβάκικο υπουργείο Άμυνας.