Έχεις άγχος; Άκου τον ήχο που θα σε χαλαρώσει μέσα σε ένα λεπτό

Έχεις άγχος; Άκου τον ήχο που θα σε χαλαρώσει μέσα σε ένα λεπτό

Έγινε viral στο TikTok

Ένα ηχητικό κλιπ 55 δευτερολέπτων που υπόσχεται πως θα βοηθήσει τον ακροατή να χαλαρώσει και να συγκεντρωθεί έγινε πρόσφατα viral στο TikTok, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 125.000 likes στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Η συγκεκριμένη δημοσίευση έχει τον τίτλο «καφέ ήχος για διάλειμμα μυαλού» και αναφέρεται στον δημοφιλή «brown noise», ο οποίος δίνει μια ιδιαίτερη έμφαση στους ήχους χαμηλότερης συχνότητας.

Όπως ο «λευκός ήχος» (white noise), έτσι και ο καφέ, περιλαμβάνει όλες τις συχνότητες στο σύνολό τους. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον πρώτο -που επιλέγει τον ισόποσο καταμερισμό των συχνοτήτων- ο καφέ ήχος παίζει τις χαμηλότερες συχνότητες πιο δυνατά και τις υψηλότερες πιο χαμηλόφωνα.

Μπορείτε να ακούσετε τον ήχο παρακάτω:

 

Σύμφωνα με την επιστημονική ιστοσελίδα «Live Science», πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ιδιαίτερα χαλαρωτικό το συγκεκριμένο είδος ήχου, που είναι αρκετά παρόμοιο με το φυσικό ήχου που παράγει ένας καταρράκτης.

Όπως εξηγεί ο λογαριασμός που ανήρτησε το εν λόγω ηχητικό κλιπ: «Εάν νιώθετε άγχος, ακούστε αυτό για 55 δευτερόλεπτα και δείτε τι θα κάνει στον εγκέφαλό σας. Πρόκειται για τον ‘καφέ ήχο’ που έχει αποδειχτεί πως μπορεί να σταματήσει τις σκέψεις που καλπάζουν από το στρες, να ενθαρρύνει τη χαλάρωση, να ενισχύσει τη συγκέντρωση και να βοηθήσει στον ύπνο».

Από την άλλη, ο καθηγητής φαρμακολογίας του πανεπιστημίου του Κολοράντο, εξήγησε νωρίτερα φέτος στους «New York Times», πως προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να στηρίζουν τις χαλαρωτικές επιδράσεις του «καφέ ήχου», ενώ εικάζει ότι ενδεχομένως να πρόκειται για αποτέλεσμα αυθυποβολής σε ορισμένες περιπτώσεις.