Τζο Μπάιντεν: Προσκαλεί τον Λούλα στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο

Τζο Μπάιντεν: Προσκαλεί τον Λούλα στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την «αταλάντευτη υποστήριξη των ΗΠΑ στη βραζιλιάνικη δημοκρατία»

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Λούλα να τον επισκεφθεί στην Ουάσιγκτον στις αρχές του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη του Αμερικανού προέδρου με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του χθες Δευτέρα (9/1), στην οποία διευκρινίζεται ότι η πρόσκληση έγινε δεκτή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε στη συνομιλία του με τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα την «αταλάντευτη υποστήριξη των ΗΠΑ στη βραζιλιάνικη δημοκρατία», την επομένη της επίθεσης χιλιάδων οπαδών του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου εναντίον των εδρών των τριών εξουσιών στην Μπραζίλια.

Η έφοδος αυτή θύμισε σε πολλούς την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο από οπαδούς του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, ο Μπάιντεν βρίσκεται υπό πίεση ακόμη και από στελέχη των Δημοκρατικών, του κόμματός του δηλαδή, να κινητοποιηθεί στο ζήτημα της παρουσίας του Μπολσονάρου στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ζητώντας του να τον διώξει από τη χώρα.

«Ο Μπολσονάρου δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη Φλόριντα», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής Χοακίν Κάστρο μιλώντας στο CNN. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έπρεπε να είναι καταφύγιο για αυτόν τον αυταρχικό ηγέτη που ενέπνευσε εγχώρια τρομοκρατία στη Βραζιλία. Θα έπρεπε να σταλεί πίσω στη Βραζιλία», πρόσθεσε. Ο Κάστρο είπε ότι ο Μπολσονάρου, ο «Τραμπ των τροπικών», όπως του άρεσε να αποκαλείται, «χρησιμοποίησε το εγχειρίδιο του Τραμπ για να εμπνεύσει εγχώριους τρομοκράτες».

Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε και η Δημοκρατική Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές. «ΟΙ ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να χορηγούν καταφύγιο στον Μπολσονάρου στη Φλόριντα. Σχεδόν δύο χρόνια αφότου το Καπιτώλιο των ΗΠΑ δέχτηκε επίθεση από φασίστες, παρακολουθούμε φασιστικά κινήματα στο εξωτερικό να προσπαθούν να κάνουν το ίδιο στη Βραζιλία», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter.