Βραζιλία: Ο Λούλα έθεσε ξανά υπό τον έλεγχό του τα κυβερνητικά κτίρια μετά την εισβολή των οπαδών του Μπολσονάρο

Βραζιλία: Ο Λούλα έθεσε ξανά υπό τον έλεγχό του τα κυβερνητικά κτίρια μετά την εισβολή των οπαδών του Μπολσονάρο

Έγιναν 150 συλλήψεις - Καταδίκη από Μπάιντεν και Μακρόν

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα επέστρεψε στην Μπραζίλια και πήγε να διαπιστώσει την έκταση των ζημιών στο προεδρικό μέγαρο και κατόπιν στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την εισβολή οπαδών του προκατόχου του Ζαΐχ Μπολσονάρου, που προκάλεσαν επίσης εκτεταμένες φθορές στα κτίρια των σωμάτων του Κογκρέσου, απαθανάτισαν πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Globo.

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος, που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από μόλις μια εβδομάδα, είπε νωρίτερα σε ομιλία του στην πολιτεία Σαν Πάουλου ότι ο ακροδεξιός προκάτοχός του «ενεθάρρυνε» τους «φανατικούς φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν στις έδρες των τριών εξουσιών —εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής— στην Μπραζίλια.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου καταδικάζει «το πλιάτσικο και τις εισβολές σε δημόσια κτίρια»

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου σχολίασε μέσω Twitter πως «το πλιάτσικο και οι εισβολές σε δημόσια κτίρια (…) αντίκεινται στον κανόνα» των «ειρηνικών διαδηλώσεων».

Σε άλλη ανάρτησή του ο Μπολσονάρου, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, απέρριψε «τις κατηγορίες χωρίς απόδειξη» του κεντροαριστερού διαδόχου του Λούλα, που κατήγγειλε ότι ο «λόγος» του ακροδεξιού πρώην αρχηγού του κράτους «ενεθάρρυνε» τους «φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν στις έδρες των τριών εξουσιών.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα (Partido Liberal, PL) του Μπολσονάρου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταδίκασε χθες την έφοδο οπαδών του ακροδεξιού πρώην προέδρου της Βραζιλίας σε κυβερνητικά κτίρια στη Μπραζίλια.

Ο Βαλντεμάρ ντα Κόστα Νέτου έκρινε πως χθες ήταν «μια λυπηρή ημέρα για το βραζιλιάνικο έθνος», καθώς «τα γεγονότα στην Μπραζίλια (…) είναι ντροπή για όλους μας, δεν αντιπροσωπεύουν το κόμμα μας, δεν αντιπροσωπεύουν τον (πρώην πρόεδρο) Μπολσονάρου».

«Υποστηρίζουμε τις ειρηνικές διαδηλώσεις. Οι σημερινές (χθεσινές) ενέργειες είναι ντροπή».

Ο Τζο Μπάιντεν καταδικάζει την «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε χθες Κυριακή την «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας» στη Βραζιλία.

Ο Μπάιντεν είπε πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον κεντροαριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος κέρδισε τον κ. Μπολσονάρου στις πιο αμφίρροπες εκλογές σε μια γενιά τον Οκτώβριο του 2022.

«Καταδικάζω την επίθεση εναντίον της δημοκρατίας και της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας στη Βραζιλία. Οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βραζιλίας έχουν την απόλυτη υποστήριξή μας και η βούληση του βραζιλιάνικου λαού δεν πρέπει να υπονομευθεί» ανέφερε ο Μπάιντεν μέσω Twitter.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «εξωφρενική» την κατάσταση στην Μπραζίλια, που θυμίζει έντονα αυτήν πριν από δύο χρόνια, την 6η Ιανουαρίου 2021, όταν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ έκαναν έφοδο στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον.
«Καταδικάζουμε τις σημερινές επιθέσεις κατά της Προεδρίας, του Κογκρέσου και του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας. Η χρήση βίας για την επίθεση σε δημοκρατικούς θεσμούς είναι πάντα απαράδεκτη. Ενώνουμε τη φωνή μας με τον @lulaoficial και ζητάμε τον άμεσο τερματισμό αυτών των ενεργειών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία», έγραψε στο Twitter ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Μπραζίλια Ντάγκλας Κόνεφ. «Καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις στους θεσμούς της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας στην Μπραζίλια, που είναι επίσης επίθεση εναντίον της δημοκρατίας. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες», πρόσθεσε.

Καταδίκη από ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter, καταδίκασε επίσης την επίθεση. Δήλωσε την πλήρη στήριξή του στον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας

«Καταδικάζω απόλυτα την επίθεση στους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας. Πλήρης υποστήριξη στον Πρόεδρο @LulaOficial Da Silva, που εξελέγη δημοκρατικά από εκατομμύρια Βραζιλιάνους μέσω δίκαιων και ελεύθερων εκλογών», είπε ο Μισέλ.

«Η βούληση του λαού της Βραζιλίας και οι δημοκρατικοί θεσμοί πρέπει να γίνουν σεβαστοί! Ο πρόεδρος @LulaOficial μπορεί να υπολογίζει στην άνευ όρων υποστήριξη της Γαλλίας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Συνελήφθησαν 150 μπολσοναριστές

Τουλάχιστον 150 οπαδοί του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου συνελήφθησαν μετά την εισβολή και τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν στις έδρες των τριών εξουσιών στη Βραζιλία χθες Κυριακή στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης.

Πλάνα που μετέδωσε το CNN Brasil εικονίζουν μπολσοναριστές, πολλοί από τους οποίους φορούν τα κίτρινα και πράσινα μπλουζάκια της εθνικής ποδοσφαίρου, να βαδίζουν ο ένας πίσω από τον άλλο με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα στη ράμπα που οδηγεί προς και από το προεδρικό μέγαρο Πλανάλτου, φρουρούμενοι από αστυνομικούς.

Σε άλλες εικόνες διακρίνεται λεωφορείο γεμάτο συλληφθέντες διαδηλωτές να αναχωρεί, προφανώς προς την κατεύθυνση αστυνομικού τμήματος.

Η μονάδα της αστυνομίας που είναι αρμόδια για την ασφάλεια της Γερουσίας ανακοίνωσε πως συνέλαβε περίπου τριάντα ανθρώπους μέσα στην αίθουσα, που είχαν καταλάβει εξ εφόδου νωρίτερα μπολσοναριστές, όπως και τη Βουλή, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Καθώς έπεφτε η νύχτα στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έμοιαζαν να ανακτούν προοδευτικά τον έλεγχο της κατάστασης, χρησιμοποιώντας εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να διατηρούν τους διαδηλωτές σε απόσταση, ωστόσο δεκάδες μπολσοναριστές παρέμεναν επιτόπου και συνέχιζε να επικρατεί σύγχυση.