Αυτός είναι ο δρόμος με την μεγαλύτερη ανηφόρα στον κόσμο που έχει μπει στο Ρεκόρ Γκίνες

Αυτός είναι ο δρόμος με την μεγαλύτερη ανηφόρα στον κόσμο που έχει μπει στο Ρεκόρ Γκίνες

Έχει τέτοια απότομη κλίση που τρομάζει τους οδηγούς

Το ανάγλυφο και οι κλίσεις των εδαφών σε όλο το Dunedin της Νέας Ζηλανδίας, δεν συναντάται πουθενά αλλού. Τα κτήρια θαρρείς και θα κυλίσουν στην κατηφόρα, με τον πολεοδομικό σχεδιασμό να είναι μοναδικός στον κόσμο.

Η Baldwin Street αποτελεί το αποκορύφωμα της ανισορροπίας της πόλης. Ο δρόμος αυτός έχει μπει στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες σαν ο πιο απότομος παγκοσμίως. Η κλίση του τρομάζει. Σε ορισμένα σημεία αγγίζει το 35%, δηλαδή περίπου 19 μοίρες, με τα οδηγούς να δυσκολεύονται απίστευτα να καλύψουν τα 350 μέτρα μήκους της διαδρομής. Ακόμη και πεζός, απαιτείται να διατηρεί άψογη φυσική κατάσταση για να ανέβει την ανηφόρα.

Κάθε 100 μέτρα ανεβαίνεις σε υψόμετρο 35 μέτρα

Όσο για άσφαλτο, ούτε λόγος να γίνεται. Οι αρχές οδοποιίας έχουν καλύψει την επιφάνεια του εδάφους με ειδικό μπετό, ώστε να υπάρχει πρόσφυση. Αν είχε ασφαλτοστρωθεί, υπό βροχή οποιοδήποτε όχημα θα τσούλαγε λες και βρισκόταν σε λούνα παρκ, ενώ σε συνθήκες καύσωνα, η άσφαλτος δεν αποκλείεται να έλιωνε και η πίσσα να κυλούσε σαν λάβα στην κατηφόρα.

Η οδός Baldwin περιλαμβάνεται πλέον στα αξιοθέατα της περιοχής. Οι τουρίστες, ακόμη και Νεοζηλανδοί από άλλες πολιτείες, επισκέπτονται το Dunedin μόνο και μόνο για να κάνουν βόλτα στον απίστευτο αυτό δρόμο, τον οποίο για κάθε 100 μέτρα που διανύεις, ανεβαίνεις και 35 μέτρα σε ύψος.