Η Κροατία έγινε το 20ο μέλος της Ευρωζώνης

Η Κροατία έγινε το 20ο μέλος της Ευρωζώνης

Η χώρα θα έχει από σήμερα ως εθνικό νόμισμα το ευρώ, ενώ εντάσσεται και στον χώρο Σένγκεν

Η Κροατία υιοθέτησε σήμερα 1η Ιανουαρίου 2023 το ευρώ και εντάχθηκε στον χώρο Σένγκεν, στον οποίο επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και των αγαθών, δυο ορόσημα για τη μικρή χώρα των Βαλκανίων που έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από περίπου μια δεκαετία.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 31 Δεκεμβρίου 2022 η Κροατία αποχαιρέτισε το νόμισμά της, το κούνα, για να γίνει το 20ό μέλος της Ευρωζώνης. Έγινε επίσης το 27ο κράτος το οποίο εντάσσεται στον χώρο Σένγκεν, την ζώνη όπου πάνω από 400 εκατ. άνθρωποι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς να υποβάλλονται σε ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Όπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η προσχώρηση μιας ακόμη χώρας στην Ευρωζώνη θα δώσει μια συμβολική ώθηση στην ενότητα της Ευρώπης, σε μια στιγμή που η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ρωγμές στο εναντίον της μέτωπο. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει χαρακτηρίσει την προσχώρηση της Κροατίας «ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη», ενώ έχει προβλέψει πως η χώρα θα ωφεληθεί από την «ασπίδα του ευρώ».