Κακοκαιρία στις ΗΠΑ: «Πάγωσαν» ακόμα και οι καταρράκτες του Νιαγάρα

Κακοκαιρία στις ΗΠΑ: «Πάγωσαν» ακόμα και οι καταρράκτες του Νιαγάρα

Δείτε τα εντυπωσιακά βίντεο

Εικόνα παράλυσης παρουσιάζουν οι περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η ιστορική κακοκαιρία που σάρωσε τις ΗΠΑ τα προηγούμενα 24ωρα άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες με τα σωστικά συνεργεία να συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες ή θύματα κάτω από το χιόνι που έχει καλύψει τα πάντα.

Την δραματική κατάσταση που επικρατεί αποτυπώνουν εντυπωσιακές εικόνες από τους παγωμένους καταρράκτες του Νιαγάρα λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών. Σύμφωνα με τους New York Times, περισσότεροι από 30 θάνατοι λόγω της κακοκαιρίας έχουν αναφερθεί στις κομητείες Ίρι και Νιαγάρα. Ορισμένα θύματα εγκλωβίστηκαν επί ώρες μέσα στα αυτοκίνητά τους, άλλοι υπέστησαν έμφραγμα προσπαθώντας να φτυαρίσουν το χιόνι.

Όπως φαίνεται στα εντυπωσιακά βίντεο που ανέβασαν χρήστες στο Twitter, ενώ φαίνεται πως «πάγωσαν» οι διάσημοι καταρράκτες, ουσιαστική το νερό δεν σταματά ποτέ. Έτσι, συνεχίζει την πορεία του μέσα από το χιονισμένο τοπίο. Επιστημονικά αυτό εξηγείται πως κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, η ομίχλη σχηματίζει μια κρούστα πάγου πάνω από το ορμητικό νερό, κάνοντάς το να φαίνεται σαν να έχουν σταματήσει στην πραγματικότητα οι Καταρράκτες. Ωστόσο, το νερό συνεχίζει να ρέει κάτω από τα φύλλα πάγου, δίνοντας ορισμένες εντυπωσιακές εικόνες.

Όπως αναφέρει η New York Post οι καταρράκτες του Νιαγάρα έφτασαν στο σημείο της ολικής «κατάψυξης» πέντε φορές στο παρελθόν όταν κομμάτια πάγου είχαν μπλοκάρει τη ροή του νερού και γι’ αυτό το 1964 τοποθετήθηκαν μεταλλικοί δοκοί για να εμποδίζουν τέτοια φαινόμενα.

Υπό νορμάλ καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το 75% του νερού που ρέει από τη λίμνη Erie κατά μήκος του ποταμού Νιαγάρα εκτρέπεται περίπου ένα χιλιόμετρο πριν από τους Καταρράκτες μέσω τούνελ και καναλιών για υδροηλεκτρικούς σκοπούς και επιστρέφει πίσω στον κάτω ποταμό Νιαγάρα.
Ως αποτέλεσμα, η «χειμερινή ροή» ή ο όγκος του νερού που «ορμάει» πάνω από τους καταρράκτες του Νιαγάρα κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι περίπου 85 εκατομμύρια λίτρα κάθε λεπτό. Αντίθετα, από την 1η Απριλίου έως τις 31 Οκτωβρίου, περίπου το 50% του νερού εκτρέπεται, με αποτέλεσμα τη θερινή ροή, η οποία γενικά μετράται σε 170 εκατομμύρια λίτρα νερού κάθε λεπτό.