Στην «κατάψυξη» οι ΗΠΑ – Δεκάδες νεκροί, ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα και λεηλασίες σε καταστήματα

Στην «κατάψυξη» οι ΗΠΑ – Δεκάδες νεκροί, ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα και λεηλασίες σε καταστήματα

Εγκλωβισμένοι παραμένουν κάποιοι στα αυτοκίνητά τους για δύο ημέρες - Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι και τα επόμενα 24ωρα θα είναι δύσκολα

Στη δίνη του αρκτικού ψύχους εξακολουθούν να βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, χιλιάδες νοικοκυριά έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι παρά την παγωνιά, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν, ότι και τα επόμενα 24ωρα θα είναι δύσκολα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε σήμερα τη χορήγηση ομοσπονδιακής βοήθειας για την πολιτεία της Νέας Υόρκης και την πόλη του Μπάφαλο, που επλήγησαν περισσότερο. Θαμμένο κάτω από το χιόνι παραμένει το Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη, με τα συνεργεία διάσωσης να αναζητούν από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο επιζώντες, καθώς κάποιοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για πάνω από δύο ημέρες.

Με τη χιονόπτωση να συνεχίζεται, οι Αρχές κάνουν λόγο για τη χειρότερη χιονοθύελλα του αιώνα, ζητώντας από τους κατοίκους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, καθώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς, ότι έχει τελειώσει. «Ισως να μην είναι τόσο κρίσιμη η κατάσταση τώρα και αυτή τη στιγμή τα πράγματα να μην είναι τόσο σοβαρά, όσο πριν από δύο ημέρες, αλλά η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη για να βγει κάποιος έξω» είπε η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χόκουλ.

Την ώρα που μεγάλο μέρος στο Μπάφαλο παραμένει αποκλεισμένο, οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων είναι πλέον αισθητές, με τους κατοίκους να ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ το χάος στο Μπάφαλο συμπληρώνουν οι λεηλασίες. Βίντεο που έχουν δημοσιοποιηθεί, δείχνουν πεταμένα τρόφιμα από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ και κόσμο να βγαίνει από τα καταστήματα κρατώντας ό,τι μπορεί.

«Έχουμε καταγγελίες για λεηλασίες. Είδαμε κάποιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι αστυνομικοί έχουν ανταποκριθεί σε αρκετές καταγγελίες. Εχουμε προβεί σε ορισμένες συλλήψεις. Εχουμε επέμβει σε κάποιες περιπτώσεις», αναφέρει ο αρχηγός της Αστυνομίας στο Μπάφαλο.

Συλλυπητήρια του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις ΗΠΑ για τα θύματα

Βαθιά θλίψη για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών στις ΗΠΑ λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια και βαθύτατη συμπαράσταση στις οικογένειες των θυμάτων, τον λαό και την κυβέρνηση «του στενού μας φίλου και στρατηγικού εταίρου», ΗΠΑ.