Νέα ένταση στην Κορεατική χερσόνησο μετά την εισβολή βορειοκορεατικών drones στη Νότια Κορέα

Νέα ένταση στην Κορεατική χερσόνησο μετά την εισβολή βορειοκορεατικών drones στη Νότια Κορέα

Η Σεούλ σήκωσε την Πολεμική της Αεροπορία, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις προχώρησαν σε προειδοποιητικά πυρά

Νοτιοκορεατικά πολεμικά αεροπλάνα και επιθετικά ελικόπτερα απογειώθηκαν σήμερα και οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε προειδοποιητικά πυρά, αφού βορειοκορεατικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραβίασαν τον νοτιοκορεατικό εναέριο χώρο, ανακοινώθηκε από τις νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Νότια Κορέα εντόπισε τα βορειοκορεατικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα γύρω στις 10:25 π.μ. (03:25 ώρα Ελλάδας) πάνω από τη δυτική πόλη Γκίμπο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Νοτιοκορεάτης στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε πως πρόκειται για μια ξεκάθαρη πρόκληση εκ μέρους της Βόρειας Κορέας. Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι τα πρώτα που επιβεβαιώνεται πως πέρασαν στη Νότια Κορέα προερχόμενα από τον απομονωμένο βόρειο γείτονα μετά το 2017, όταν ένα βορειοκορεατικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο που πιστεύεται ότι βρισκόταν σε αποστολή κατασκοπείας, είχε συντριβεί και βρεθεί σε ορεινή περιοχή κοντά στα σύνορα.

Το 2014 ένα βορειοκορεατικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο είχε βρεθεί επίσης σε νοτιοκορεατικό μεθοριακό νησί. Τουλάχιστον ένα βορειοκορεατικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο προχώρησε περισσότερο και πέταξε πάνω από τη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα Σεούλ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων News1, επικαλούμενο ανώνυμο στρατιωτικό αξιωματούχο. Οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι προσπάθησαν να καταρρίψουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για τα οποία δεν είναι σαφές αν έφεραν οπλισμό. Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε πως δεν καταρρίφθηκε κανένα απ' αυτά.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Μεταφορών είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως διακόπηκαν οι αναχωρήσεις πτήσεων από τα αεροδρόμια Ίντσον και Γκίμπο έπειτα από σχετικό αίτημα των ενόπλων δυνάμεων. Η αναστολή των πτήσεων άρχισε στη 1:08 μ.μ. (06:08 ώρα Ελλάδας) στο Γκίμπο και στη 1:22 μ.μ. στο Ίντσον και διήρκεσε περίπου μία ώρα, ενώ οι πτήσεις επανελήφθησαν γύρω στις 2:10 μ.μ., δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου στο Ρόιτερς.

Από τα αεροπλάνα που απογειώθηκαν για να αντιμετωπίσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ένα νοτιοκορεατικό ελαφρύ επιθετικό αεροπλάνο KA-1 συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από τη βάση του στη Γουονζού, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας. Οι δύο πιλότοι του διασώθηκαν και νοσηλεύονται.

Παρακαλούμε περιμένετε ...