Νεπάλ: Αποφυλακίζεται για λόγους υγείας ο Γάλλος «δολοφόνος των μπικίνι»

Νεπάλ: Αποφυλακίζεται για λόγους υγείας ο Γάλλος «δολοφόνος των μπικίνι»

Φέρεται ότι διέπραξε τουλάχιστον 20 φόνους σε χώρες της Ασίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ διέταξε σήμερα την αποφυλάκιση του Γάλλου Σαρλ Σομπράζ, του κατά συρροή «δολοφόνου των μπικίνι» που έγινε γνωστός με το προσωνύμιο «Ερπετό» και ευθύνεται για μια σειρά φόνων σε χώρες της Ασίας τη δεκαετία του 1970.

Ο 78χρονος σήμερα Σομπράζ που κρατείται στις φυλακές του Νεπάλ από το 2003, καταδικασμένος για τον φόνο δύο Αμερικάνων τουριστών, θα αποφυλακιστεί για λόγους υγείας, σύμφωνα με ένα έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου. «Εάν δεν υπάρχουν άλλες κατηγορίες σε βάρος του ώστε να παραμείνει στη φυλακή, το δικαστήριο διατάζει να αποφυλακιστεί σήμερα και (…) να επιστρέψει στη χώρα του μέσα σε 15 ημέρες» αναφέρει το ρεπορτάζ.

Ο Σομπράζ, από Ινδό πατέρα και Βιετναμέζα μητέρα, είχε δύσκολη παιδική ηλικία στη Γαλλία και κατέληξε πολλές φορές στη φυλακή για μικροαδικήματα. Τη δεκαετία του 1970 άρχισε τα ταξίδια στον κόσμο και βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, την Μπανγκόκ. Συνήθιζε να προσεγγίζει τα θύματά του, να γίνεται φίλος τους και στη συνέχεια να τα ναρκώνει, να τα ληστεύει και να τα σκοτώνει. Στις περισσότερες περιπτώσεις επρόκειτο για τουρίστριες από δυτικές χώρες.

Το πρώτο του θύμα πιστεύεται ότι ήταν μια νεαρή Αμερικανίδα, που βρέθηκε νεκρή το 1975 φορώντας μόνο το μπικίνι της σε μια παραλία της Πατάγια. Το όνομα του Σομπράζ συνδέεται με περίπου 20 φόνους. Συχνά χρησιμοποιούσε τα διαβατήρια των ανδρών που σκότωνε, για να ταξιδεύει στον επόμενο προορισμό του. Το προσωνύμιο «Ερπετό» –από την ικανότητά του να αλλάζει ταυτότητα για να ξεφεύγει από τις αρχές– έδωσε τον τίτλο και σε μια επιτυχημένη σειρά του BBC και του Netflix που βασίστηκε στη ζωή του.

Ο Σομπράζ συνελήφθη στην Ινδία το 1976 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για τον φόνο ενός Γάλλου τουρίστα σε ένα ξενοδοχείο στο Δελχί. Έμεινε όμως συνολικά 21 χρόνια στη φυλακή, με ένα σύντομο διάλειμμα το 1986, όταν δραπέτευσε και συνελήφθη ξανά στην Γκόα. Αφού αφέθηκε ελεύθερος το 1997, επέστρεψε στο Παρίσι. Επανεμφανίστηκε όμως το 2003 στο Νεπάλ, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της Αμερικανίδας τουρίστριας Κόνι Τζο Μπρόνζιτς. Δέκα χρόνια αργότερα κρίθηκε ένοχος και για τον φόνο του Καναδού συντρόφου της Μπρόνζιτς.

Το 2008, όντας στη φυλακή, ο Σομπράζ παντρεύτηκε την 20χρονη Νιχίτα Μπίσβας, 44 χρόνια νεότερή του και κόρη του Νεπαλέζου δικηγόρου του.