Νιγηρία: Αποκαλύφθηκε το παράνομο πρόγραμμα του στρατού για αμβλώσεις σε βιασμένες γυναίκες από Ισλαμιστές μαχητές

Νιγηρία: Αποκαλύφθηκε το παράνομο πρόγραμμα του στρατού για αμβλώσεις σε βιασμένες γυναίκες από Ισλαμιστές μαχητές

Είναι δεκαετές, σύμφωνα με έρευνα του Reuters

Τουλάχιστον από το 2013, ο στρατός της Νιγηρίας λειτουργεί ένα μυστικό, συστηματικό και παράνομο πρόγραμμα αμβλώσεων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, τερματίζοντας τουλάχιστον 10.000 εγκυμοσύνες γυναικών και κοριτσιών, πολλές από τις οποίες είχαν απαχθεί και βιαστεί από ισλαμιστές μαχητές, αποκαλύπτει έρευνα του Reuters.

Οι αμβλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πλειονότητά τους χωρίς τη συγκατάθεση των γυναικών – και συχνά εν αγνοία τους, σύμφωνα με μαρτυρίες. Οι γυναίκες και τα κορίτσια διένυαν κύηση από λίγων εβδομάδων έως οκτώ μηνών. Ορισμένα κορίτσια που ήταν σε ενδιαφέρουσα ήταν μόλις 12 ετών.

Η έρευνα του Reuters βασίστηκε σε συνεντεύξεις 33 γυναικών και κοριτσιών που είπαν ότι υποβλήθηκαν σε αμβλώσεις ενώ βρίσκονταν υπό την κράτηση του νιγηριανού στρατού. Δημοσιογράφοι πήραν επίσης συνεντεύξεις από πέντε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και από εννέα μέλη του προσωπικού ασφαλείας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών και άλλων, όπως ένοπλοι φρουροί που είχαν επιφορτιστεί με τη συνοδεία των εγκύων σε χώρους όπου γίνονταν αμβλώσεις. Επιπλέον, το Reuters εξέτασε αντίγραφα στρατιωτικών εγγράφων και αρχεία νοσοκομείων που περιγράφουν ή καταγράφουν χιλιάδες αμβλώσεις.

Νιγηριανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν την ύπαρξη του προγράμματος αμβλώσεων, λέγοντας ότι θα ήταν αδύνατο να κρυφτούν τέτοιες καταχρήσεις από την πληθώρα των διεθνών και τοπικών ομάδων βοήθειας που συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές δράσεις στην περιοχή. «Όλοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό που κάνουμε», δήλωσε ο υποστράτηγος Κρίστοφερ Μούσα, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας κατά της εξέγερσης στα βορειοανατολικά. «Κανείς δεν μας κατηγόρησε ποτέ για τίποτα από όλα αυτά. Δεν το κάναμε αυτό. Δεν θα το κάνουμε. Δεν είναι στον χαρακτήρα μας», υποστήριξε.

Ο νιγηριανός στρατός πολεμά ισλαμιστές μαχητές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας τα τελευταία 13 χρόνια. Τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση, ορισμένοι λόγω της βίας, πολλοί περισσότεροι από την πείνα και τις ασθένειες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η εκστρατεία βασίστηκε στην εξαπάτηση και τη σωματική βία εναντίον γυναικών και κοριτσιών που τελούσαν υπό στρατιωτική κράτηση για ημέρες ή επί εβδομάδες. Στις γυναίκες, που ήταν συχνά εξασθενημένες από την αιχμαλωσία, τους έλεγαν ορισμένες φορές ότι τα χάπια και οι ενέσεις που τους χορηγούνταν ήταν για να αποκαταστήσουν ή να προστατεύσουν την υγεία τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, γυναίκες που αντιστάθηκαν ξυλοκοπήθηκαν, κρατήθηκαν υπό την απειλή όπλου ή ναρκώθηκαν για να συμμορφωθούν.

Επίσης, το πρόγραμμα αμβλώσεων που λειτουργεί ο στρατός εφαρμόζεται τουλάχιστον από το 2013 και οι διαδικασίες εκτελούνταν τουλάχιστον έως τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με μαρτυρίες στρατιωτών. Η επιχείρηση έχει σχεδιαστεί περίτεχνα, είπαν οι πηγές στο Reuters, με έγκυες πρώην αιχμάλωτες ανταρτών να μεταφέρονται τακτικά με φορτηγά υπό ένοπλη φρουρά, ορισμένες φορές με οχηματοπομπές, σε στρατώνες ή σε νοσοκομεία στα βορειοανατολικά για να υποβληθούν σε αμβλώσεις.

Οι διαδικασίες λάμβαναν χώρα σε τουλάχιστον πέντε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και πέντε πολιτικά νοσοκομεία στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, σύμφωνα με μαρτυρίες και έγγραφα που εξέτασε το Reuters.

Σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στο πεδίο, κάποιες αμβλώσεις αποδείχθηκαν μοιραίες. Αν και το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τον αριθμό των θανάτων στα σχεδόν 10 χρόνια του προγράμματος, τέσσερις στρατιώτες και δύο αξιωματικοί ασφαλείας είπαν ότι είδαν γυναίκες να πεθαίνουν από αμβλώσεις ή αντίκρισαν τα πτώματά τους μετά.

Διεθνείς νομικοί εμπειρογνώμονες υπογραμμίζουν ότι αναγκαστικές αμβλώσεις ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αν και αναγκαστικές αμβλώσεις δεν ποινικοποιούνται ρητά σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ειδικοί σημειώνουν πως θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως βασανιστήρια ή άλλη απάνθρωπη μεταχείριση και να διωχθούν ως τέτοιες.