Στρεπτόκοκκος Α: Ποια είναι τα συμπτώματα, πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση

Στρεπτόκοκκος Α: Ποια είναι τα συμπτώματα, πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι παιδιά πέθαναν από στρεπτόκοκκο Α αυτή την εποχή στη Βρετανία.

Γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στα σχολεία και λένε στους γονείς να αναλάβουν δράση.

«Βλέπουμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στρεπτόκοκκου της ομάδας Α φέτος από ό,τι συνήθως», δήλωσε ο Δρ. Κόλιν Μπράουν, αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, την Παρασκευή.

Αν και τα βακτήρια προκαλούν συνήθως ήπιες λοιμώξεις, είπε, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Μάλιστα, προέτρεψε τους γονείς να είναι προσεκτικοί με τα συμπτώματα και να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό εάν το παιδί τους αρχίσει να εμφανίζει σημάδια επιδείνωσης της υγείας του. Ο Τζιμ Μακ Μάνους, πρόεδρος της Ένωσης Διευθυντών Δημόσιας Υγείας στη Βρετανία, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες στο BBC, λέγοντας στο δίκτυο ότι ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων θα αυξηθεί. «Φαίνεται ότι έχουμε ξεχάσει ότι υπάρχει στρεπτόκοκκος Α», είπε. «Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως πιστεύαμε ότι αυτό είχε φύγει επειδή σκεφτόμασταν άλλες λοιμώξεις».

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες ότι παρακολουθεί τα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου και βρίσκεται σε εγρήγορση για την έγκαιρη ανίχνευση ανάλογων περιστατικών στη χώρα μας. Όπως σημείωσε, παρότι οι μολύνσεις εξακολουθούν να είναι ασυνήθιστες, παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο αύξηση των κρουσμάτων πέρα από τα αναμενόμενα επίπεδα, με βάση τις καταγραφές προ της πανδημίας COVID-19.Η αύξηση αφορά κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και δυστυχώς, καταγράφηκε μικρός αριθμός θανάτων.

Οι New York Times παρουσιάζουν μια λίστα συμπτωμάτων και άλλες σημαντικές πληροφορίες, που θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ένα κοινό βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στο λαιμό ή στο δέρμα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το βακτήριο δεν προκαλεί πάντα ασθένεια, αλλά μπορεί να προκαλέσει αμυγδαλίτιδα, πονόλαιμο, δερματικά εξανθήματα, οστρακιά και κηρίο. Σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, πολύ μικρά παιδιά ή ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους, τα βακτήρια μπορούν επίσης μερικές φορές να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν μια πιο σοβαρή ασθένεια γνωστή ως διεισδυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α ή iGAS.

Η νεκρωτική απονευρωσίτιδα, η νεκρωτική πνευμονία και το σύνδρομο του στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ είναι μερικές από τις λοιμώξεις που προκαλούνται από το iGAS. Συχνά επιφέρουν τον θάνατο.

Είναι μεταδοτικός;

Ναι. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο. Θα μπορούσε να μεταδοθεί με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων του βήχα, του φτερνίσματος ή της επαφής με μια πληγή, δήλωσαν οι γιατροί.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και εξάνθημα. Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, (iGAS). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

Είμαι γονιός. Τι μπορώ να κάνω;

Εμπιστευτείτε τη δική σας κρίση, είπαν οι υγειονομικοί. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό για διάφορους λόγους, όπως εάν το παιδί σας χειροτερεύει, εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό, εάν παρατηρήσετεσημάδια αφυδάτωσης ή εάν το παιδί σας αισθάνεται πολύ κουρασμένο. Οι γονείς πρέπει να καλέσουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εάν παρατηρήσουν ότι το παιδί τους δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή παρατηρήσει παύσεις στην αναπνοή ενός παιδιού.

Επίσης, θα πρέπει να προσέξετε την καλή υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού. Αυτό σημαίνει συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 δευτερόλεπτα και χρήση χαρτομάντιλων για την κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος, έτσι ώστε για να σταματήσει η εξάπλωση των ιών.

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση των λοιμώξεων;

Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου. Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.