Ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε από τον Κινέζο πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του στη Ρωσία για να τελειώσει ο πόλεμος

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε από τον Κινέζο πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του στη Ρωσία για να τελειώσει ο πόλεμος

Σάντσεθ και Σι μίλησαν και για θέματα αγοράς που αφορούν τις εταιρείες των χωρών τους

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησαν για τις εταιρίες των χωρών τους δίκαιη μεταχείριση στην αγορά η μία της άλλης στη διάρκεια μιας διμερούς συνάντησης που είχαν σήμερα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) που διεξάγεται στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Ο Σι είπε στον Σάντσεθ πως η Κίνα καλοδέχεται περισσότερες επιχειρήσεις και αγαθά από την Ισπανία στην αγορά της και πως ελπίζει για δίκαιη, διαφανή μεταχείριση, η οποία δεν θα εισάγει διακρίσεις, των επιχειρήσεών της στην Ισπανία, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Από την πλευρά του, ο Σάντσεθ επέμεινε στην ανάγκη για αμοιβαιότητα για τις ισπανικές εταιρίες, δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ισαμπέλ Ροδρίγκες.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την ευκαιρία για ενίσχυση και διαφοροποίηση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων, πρόσθεσε η Ροδρίγκες.

Ο Σάντσεθ εξέφρασε την επιθυμία του να δώσει μια ώθηση στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα στη διάρκεια της ισπανικής εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Επίσης ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε από τον Κινέζο πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να θέσει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ισπανικής κυβέρνησης, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της Κίνας να ασκήσει την επιρροή του ως σταθεροποιητική δύναμη προκειμένου να κάνει τον Πούτιν να τελειώσει τον πόλεμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος.

Η σύνοδος κορυφής είναι η πρώτη συνάντηση των ηγετών της G20 αφότου η Ρωσία έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.