Πέθανε στο αεροδρόμιο «Σαρλ Ντε Γκολ» ο Ιρανός πρόσφυγας που ενέπνευσε την ταινία «The Terminal»

Πέθανε στο αεροδρόμιο «Σαρλ Ντε Γκολ» ο Ιρανός πρόσφυγας που ενέπνευσε την ταινία «The Terminal»

Ο Μεχράν Καριμί Νασερί επέστρεψε στον τόπο που έζησε 18 χρόνια πριν του δοθεί άσυλο το 2006 για να αφήσει την τελευταία του πνοή

O Ιρανός πολιτικός πρόσφυγας, Μεχράν Καριμί Νασερί, ο οποίος ενέπνευσε τον Στίβεν Σπίλμπεργκ για την ταινία «The Terminal» με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς, πέθανε στο γαλλικό αεροδρόμιο «Σαρλ Ντε Γκολ», στο οποίο έζησε 18 ολόκληρα χρόνια.

Ο Νασερί, γνωστός ως «Σερ Άλφρεντ», μετέτρεψε μια μικρή γωνιά του αεροδρομίου «Σαρλ Ντε Γκολ» σε σπίτι του το 1988 και παρέμεινε εκεί μέχρι το 2006, εξαιτίας ενός νομικού «αδιεξόδου» και έπειτα από επιλογή. Μετά από κάποια χρόνια η γαλλική κυβέρνηση παραχώρησε στον Νασερί το δικαίωμα να ζει στη επικράτειά της. Όμως ο Ιρανός επέστρεψε στο γνώριμό του πια περιβάλλον πριν από μερικές εβδομάδες, όπου κατέληξε από έμφραγμα.

Ο Νασερί γεννήθηκε το 1945 στην επαρχία Χουζιστάν του Ιράν και ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ευρώπη με στόχο να βρει τη Βρετανίδα μητέρα του. Πέρασε μερικά χρόνια στο Βέλγιο, έχοντας προηγουμένως απελαθεί από αρκετές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Ολλανδία και η Γερμανία, επειδή δεν είχε τα κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα. Κατόπιν, ταξίδεψε στη Γαλλία και εγκαταστάθηκε στο Τέρμιναλ 2F του αεροδρομίου «Σαρλ Ντε Γκολ», όπου περιστοιχισμένος με τα λιγοστά υπάρχοντά του εξιστορούσε τη ζωή του σε ένα σημειωματάριο. Οι σημειώσεις αυτές αποτέλεσαν τη βάση για την αυτοβιογραφία του, που εκδόθηκε το 2004.

Η ιστορία του κέντρισε το ενδιαφέρον του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος σκηνοθέτησε την ταινία «The Terminal» με πρωταγωνιστές τον Τομ Χανκς και την Κάθριν Ζέτα Τζόουνς. Παρότι του χορηγήθηκε τελικά προσφυγικό άσυλο το 1999 και του επετράπη να μείνει στη Γαλλία, ο Νασερί παρέμεινε στο αεροδρόμιο μέχρι το 2006, οπότε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω ασθενείας. Κατόπιν ο Νασερί έζησε για κάποια χρόνια σε ένα ξενοδοχείο, με τα χρήματα που είχε αποκομίσει από την παραγωγή της ταινίας.

Αξιωματούχος του αεροδρομίου δήλωσε, πως ο Νασέρι επέστρεψε στο αεροδρόμιο πριν από μερικές εβδομάδες, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του. Σύμφωνα με αξιωματούχους είχε πάνω του χιλιάδες ευρώ.