Νιγηρία: 18 νεκροί σε βίαια επεισόδια μεταξύ νομάδων κτηνοτρόφων και αγροτών

Νιγηρία: 18 νεκροί σε βίαια επεισόδια μεταξύ νομάδων κτηνοτρόφων και αγροτών

Ανάμεσα στα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά

Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ νομάδων κτηνοτρόφων και αγροτών στην πολιτεία Μπένου της Νιγηρίας (κεντρικά), δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες Σάββατο.

Το βράδυ της Πέμπτης, οι νομάδες επιτέθηκαν στο χωριό Γιουκοχόλ, οκτώ χιλιόμετρα από την Μακούρντι, την πρωτεύουσα της πολιτείας, όπου σκότωσαν 18 ανθρώπους σε αγορά, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, εξήγησε ο Ναθάνιελ Ικιούρ, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της πολιτείας Μπένου.

«Κτηνοτρόφοι (που ανήκουν στη φυλή) Πελ επιτέθηκαν στο χωριό περί τις 20:00 την Πέμπτη, άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 18 ανθρώπους στην αγορά», είπε ο κ. Ικιούρ.

«Αυτή η σφαγή είναι η πιο πρόσφατη απρόκλητη επίθεση κτηνοτρόφων από την γειτονική πολιτεία Νασαράουα», πρόσθεσε.

Δεκάδες άλλοι χωρικοί τραυματίστηκαν στην επίθεση και διακομίστηκαν σε δημόσιο νοσοκομείο στη Μακούρντι, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι της κοινότητας την εγκατέλειψαν και προσέφυγαν στο γειτονικό χωριό Γκούμα, ανέφερε ο κ. Ικιούρ.

Κατά τον εκπρόσωπο, οι κτηνοτρόφοι έχουν κλιμακώσει τους τελευταίους μήνες τις επιθέσεις τους εναντίον κοινοτήτων στην Μπένου, προκαλώντας μαζική έξοδο κατοίκων από τις πιο απομακρυσμένες, ενώ ήδη πολλοί πολίτες είχαν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω των χειρότερων πλημμυρών της δεκαετίας στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής.

Η κατάσταση αυτή «αυξάνει την πίεση στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων από τις πλημμύρες και κάνει πιο δύσκολη την ανθρωπιστική αντίδραση της κυβέρνησης», σύμφωνα με τον κ. Ικιούρ.

Οι προστριβές κτηνοτρόφων και αγροτών, που συχνά εκτραχύνονται σε αιματηρές συγκρούσεις, αφορούν τα δικαιώματα χρήσης της γης, των βοσκοτόπων και των υδάτων. Είναι πολύ συχνές στο κεντρικό και στο βορειοδυτικό τμήμα της Νιγηρίας, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι εντάσεις διαρκούν κάπου έναν αιώνα και επιτείνονται από τις ξηρασίες, την αύξηση του πληθυσμού, την επέκταση των καλλιεργειών, την κακοδιοίκηση.

Τα τελευταία χρόνια, οι συγκρούσεις έχουν προσλάβει επίσης εθνοτικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Οι κτηνοτρόφοι, που ανήκουν στη φυλή Πελ, είναι κυρίως μουσουλμάνοι, οι αγρότες κατά πλειονότητα χριστιανοί.

Τον περασμένο μήνα, κτηνοτρόφοι άνοιξαν πυρ αδιακρίτως στο χωριό Γκμπέτζι, σκοτώνοντας 18 ανθρώπους, σύμφωνα με αξιωματούχους της Μπένου.