Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε τουλάχιστον 10 πυραύλους κι ένας από αυτούς κατέπεσε κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε τουλάχιστον 10 πυραύλους κι ένας από αυτούς κατέπεσε κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας

Συναγερμός και πάλι στην κορεατική χερσόνησο

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα (2/11) σε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις τουλάχιστον δέκα πυραύλων διαφόρων τύπων, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας, λίγη ώρα αφού ανώτερος αξιωματικός του στρατού επιβεβαίωσε πως, «για πρώτη φορά», βαλλιστικός πύραυλος κατέπεσε κοντά στα χωρικά ύδατα της Σεούλ.

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον 10 πυραύλους διαφόρων τύπων σήμερα προς ανατολή και δύση», ενημέρωσε το επιτελείο, ενώ ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ διέταξε να υπάρξει «ταχεία αντίδραση» στις νέες «προκλήσεις» της Πιονγκγιάνγκ.

Μάλιστα, ο κ. Γιουν «υπογράμμισε ότι η σημερινή βορειοκορεατική πρόκληση αποτελούσε στην πράξη «εισβολή στην επικράτεια» της χώρας του, «για πρώτη φορά από τον διχασμό» της κορεατικής χερσονήσου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Κυανό Οίκο.

Στο πλαίσιο αυτής της αντίδρασης, ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι εκτοξεύθηκαν τρεις πύραυλοι αέρος-επιφανείας στην κατεύθυνση της θαλάσσιας περιοχής βόρεια της αμφισβητούμενης θαλάσσιας γραμμής οροθεσίας με τη Βόρεια Κορέα

Λίγη ώρα νωρίτερα, το γενικό επιτελείο ανακοίνωνε πως, «για πρώτη φορά», βορειοκορεατικός βαλλιστικός κατέπεσε «κοντά» στα «χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας», νότια της αμφισβητούμενης νοητής θαλάσσιας συνοριακής γραμμής.

Η εκτόξευση αυτή «είναι πολύ ασυνήθιστη και απαράδεκτη», υπογράμμισε ανώτερος αξιωματικός, εξηγώντας πως «έπεσε κοντά στα νοτιοκορεατικά χωρικά ύδατα, νότια της γραμμής οροθεσίας για πρώτη φορά» αφότου διχάστηκε η κορεατική χερσόνησος, όπως εξήγησε ο ίδιος.

Αυτή την περίοδο ο στρατός της Νότιας Κορέας διεξάγει επί του παρόντος κοινά αεροπορικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ.

Από τη μεριά της, η ιαπωνική ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως ένας πύραυλος κατέπεσε ήδη και ότι η τοποθεσία όπου προσθαλασσώθηκε βρίσκεται εκτός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας.

Χθες Τρίτη (1/11), η Πιονγκγιάνγκ απαίτησε οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας να σταματήσουν τα ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν πολλαπλασιάσει τελευταία, χαρακτηρίζοντάς τα πρόκληση που μπορεί να οδηγήσει σε «ισχυρότερα» αντίποινα από πλευράς της.

Το τηλεοπτικό δίκτυο YTN μετέδωσε ότι ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας στο νοτιοκορεατικό νησί Ουελένγκ περίπου την ώρα της εκτόξευσης. Εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού στρατού επιβεβαίωσε την πληροφορία.

Προχθές Δευτέρα οι ένοπλες δυνάμεις της Ουάσιγκτον και της Σεούλ άρχισαν μια από τις μεγαλύτερες κοινές αεροπορικές ασκήσεις των τελευταίων ετών, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαχητικών και βομβαρδιστικών των δυο κρατών.

Η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε αριθμό οπλικών δοκιμών ρεκόρ φέτος και, σύμφωνα με Αμερικανούς και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), φέρεται να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, την έβδομη κατά σειρά και την πρώτη της από το 2017, αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις για τα εξοπλιστικά της προγράμματα, την ώρα που σε διπλωματικό επίπεδο το αδιέξοδο παραμένει ανυπέρβλητο.

Η Πιονγκγιάνγκ χαρακτηρίζει τις πιο πρόσφατες οπλικές δοκιμές της αντίποινα για τα κοινά γυμνάσια των ενόπλων δυνάμεων της Ουάσιγκτον και της Σεούλ, στα οποία συμμετείχε το τελευταίο διάστημα αμερικανικό αεροπλανοφόρο.