ΗΠΑ: Ένοχοι τρεις άνδρες για συνωμοσία με στόχο την απαγωγή της κυβερνήτριας του Μίσιγκαν

ΗΠΑ: Ένοχοι τρεις άνδρες για συνωμοσία με στόχο την απαγωγή της κυβερνήτριας του Μίσιγκαν

Η δίκη κράτησε δύο εβδομάδες

Ένοχοι για συνωμοσία με στόχο την απαγωγή της κυβερνήτριας του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ το 2020 κρίθηκαν σήμερα τρεις άνδρες που, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ήθελαν να την εκδικηθούν με αφορμή τους περιορισμούς που επέβαλε κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

Έπειτα από δίκη που κράτησε δύο εβδομάδες στο Περιφερειακό Δικαστήριο της κομητείας Τζάκσον, οι ένορκοι έκριναν τον Τζόζεφ Μόρισον 28 ετών, τον πεθερό του, Πιτ Μουζίκο, 44 ετών και τον Πολ Μπέλαρ, 23 ετών ενόχους για σύσταση συμμορίας, παραβάσεις του νόμου περί οπλοκατοχής και υλική στήριξη σε τρομοκρατική ενέργεια. Ενδέχεται να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών.

Περισσότεροι από 12 άνδρες είχαν συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2020 για την υπόθεση αυτή.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου θεωρείται νίκη για τους πολιτειακούς εισαγγελείς οι οποίοι υποστήριζαν ότι οι τρεις άνδρες βοήθησαν δύο άλλους που τον Αύγουστο κρίθηκαν ένοχοι από ομοσπονδιακό δικαστήριο για συνωμοσία με στόχο την απαγωγή της κυβερνήτριας. Η υπόθεση αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες όσον αφορά την εγχώρια τρομοκρατία στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, στην προηγούμενη δίκη ο Άνταμ Φοξ και ο Μπάρι Κροφτ Τζούνιορ κρίθηκαν ένοχοι για τον σχεδιασμό της απαγωγής της Δημοκρατικής κυβερνήτριας από το εξοχικό σπίτι της. Δύο άλλοι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Οι εισαγγελείς υποστήριζαν ότι οι Μόρισον, Μουζίκο και Μπέλαρ ήταν μέλη μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης, της Wolverine Watchmen. Η ομάδα αυτή σκόπευε να εισβάλει στο εξοχικό της Γουίτμερ, να την απαγάγει υπό την απειλή όπλων και να την «δικάσει» με την κατηγορία της προδοσίας. Ήλπιζαν ότι η απαγωγή θα οδηγούσε σε μια βίαιη εξέγερση και, εντέλει, σε εμφύλιο πόλεμο.