Ουκρανία: Τι συμφώνησαν Μπάιντεν και Σούνακ στην πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία

Ουκρανία: Τι συμφώνησαν Μπάιντεν και Σούνακ στην πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία

Τι ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ υπογράμμισαν την ανάγκη «να στηρίξουμε την Ουκρανία» και να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν «τις προκλήσεις που εγείρει η Κίνα» κατά την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος.

Μπάιντεν και Σούνακ «συμφώνησαν για τη σημασία να εργαστούν από κοινού για να στηρίξουν την Ουκρανία και προκειμένου η Ρωσία να λογοδοτήσει για την επιθετικότητά της, για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που εγείρει η Κίνα και για να διασφαλίσουν βιώσιμους και προσιτούς ενεργειακούς πόρους», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Οι δύο ηγέτες «συζήτησαν επίσης την κοινή τους δέσμευση να προστατεύσουν τα οφέλη που προέκυψαν από τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής» στη Βόρεια Ιρλανδία και για την «ανάγκη να υπάρξει λύση έπειτα από διαπραγμάτευση με την ΕΕ για το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο».

Νωρίτερα χθες ο Μπάιντεν είχε συγχαρεί τον Σούνακ μέσω Twitter για την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, επισημαίνοντας ότι προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών «σε κρίσιμα ζητήματα παγκόσμιας ασφάλειας και ευημερίας».

Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τη Δευτέρα «επαναστατικό» τον διορισμό του Σούνακ, του πρώτου ινδικής καταγωγής και ινδουιστή, στη θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας.