Βρετανία: Στο κατώφλι της Ντάουνινγκ Στρίτ ο Ρίσι Σούνακ – Αποσύρθηκε απο την κούρσα ο Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Στο κατώφλι της Ντάουνινγκ Στρίτ ο Ρίσι Σούνακ – Αποσύρθηκε απο την κούρσα ο Μπόρις Τζόνσον

Οι υποψηφιότητες «κλείνουν» σήμερα Δευτέρα 24/10

Ανοιχτός φαίνεται πως είναι πλέον ο δρόμος για τη Ντάουνινγκ Στρίτ για τον δισεκατομμυριούχο Ρίσι Σούνακ, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής Τρας για το «τιμόνι» των Συντηρητικών και της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι υποψηφιότητες «κλείνουν» σήμερα Δευτέρα 24/10 στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Εάν η Μόρνταντ δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη ενδεχομένως εκείνη την ώρα να ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 το όνομα του νέου ηγέτη των Τόρις και νέου πρωθυπουργού, του τρίτου για τη χώρα μέσα στο διάστημα των τελευταίων επτά εβδομάδων.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες ότι εξασφάλισε 102 υποστηρικτές αλλά υποχωρεί διότι «αυτό είναι το σωστό» αναγνωρίζοντας τον βαθύ διχασμό στο εσωτερικό του κόμματος.

«Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλώς δεν είναι η σωστή στιγμή», είπε. «Πιστεύω ότι βρίσκομαι σε θέση να εξασφαλίσω μία νίκη των Συντηρητικών το 2024 και απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ξεπέρασα το εμπόδιο με 102 δηλώσεις υποστήριξης…και θα μπορούσα να υποβάλω αύριο την υποψηφιότητά μου. Είχα μεγάλες πιθανότητες να νικήσω στην εκλογή με τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. Αλλά κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών έφθασα δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν θα ήταν το σωστό. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο Κοινοβούλιο» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής.

Μετά την αναστροφή Τζόνσον ο Σούνακ έπλεξε το εγκώμιο του Τζόνσον: «Οδήγησε τη χώρα μας μέσα από μερικές από τις πιο σκληρές προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, και στη συνέχεια αντιμετώπισε τον Πούτιν και τον βάρβαρο πόλεμο του στην Ουκρανία. Θα του είμαστε πάντα ευγνώμονες για αυτό. Αν και αποφάσισε να μην είναι ξανά υποψήφιος πρωθυπουργός, ελπίζω πραγματικά να συνεχίσει να συνεισφέρει στη δημόσια ζωή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», ανέφερε σε ανάρτησή του.