Γλυπτά του Παρθενώνα: Νέος φορέας στη Βρετανία υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Νέος φορέας στη Βρετανία υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα

Νέα δημοσκόπηση στη Βρετανία για το ζήτημα

Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα θα ζητήσει ο συντηρητικός πρώην υπουργός Πολιτισμού Λόρδος Vaizey.

Ο ίδιος θα προεδρεύσει ενός νέου φορέα και θα στηριχθεί στο νόμο περί κληρονομιάς του 1983 για να υποβάλει πρόταση ενώπιον της Βουλής των Λόρδων για συζήτηση επί του θέματος.

Μιλώντας στο BBC ενόψει της σημερινής συζήτησης, ο Vaizey είπε ότι είναι βέβαιος ότι «μια συμφωνία είναι εφικτή».

Αυτή η δήλωση έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της Λιζ Τρας, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποστηρίξει μια συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου έχει δηλώσει ότι υπάρχει μια «συμφωνία που πρέπει να γίνει» για να μοιραστούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα με την Ελλάδα.

Ο Λόρδος Vaizey επισκέφτηκε το μουσείο της Ακρόπολης μετά από πρόσκληση του Parthenon Project, ενός οργανισμού που ιδρύθηκε από τον Έλληνα επιχειρηματία Τζον Λέφα και στοχεύει να βρει βουλευτές πρόθυμους να υποστηρίξουν ένα νέο νόμο για τα Μάρμαρα. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από δύο άλλους επιφανείς Βρετανούς, τον διάσημο συγγραφέα Λόρδο Ντόμπς και τη βαρόνη Μέγιερ. Στο ίδιο μήκος κύματος τάσσονται ο Βρετανός ηθοποιός Στίβεν Φράι και η δημοσιογράφος Σάρα Μπάξτερ.

Επίσης δημοσκόπηση με τη συμμετοχή 2.000 ατόμων δείχνει ότι ενώ το 16% του βρετανικού κοινού πιστεύει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία, το 54% πιστεύει ότι πρέπει να επιστραφούν.