ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την πρόταση να συζητηθεί η κατάσταση στην Σιντζιάνγκ της Κίνας

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την πρόταση να συζητηθεί η κατάσταση στην Σιντζιάνγκ της Κίνας

Είναι μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία του Συμβουλίου που απορρίπτεται μια πρόταση

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ απέρριψε σήμερα την πρόταση που προωθούσαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ζητώντας να συζητηθούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Στις 31 Αυγούστου το Συμβούλιο έδωσε στη δημοσιότητα μια πολυαναμενόμενη έκθεσή του που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι έχουν διαπραχθεί σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ.

Σήμερα, η πρόταση συζήτησης του θέματος την οποία είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία και άλλες χώρες, απορρίφθηκε με 19 ψήφους κατά 17 υπέρ και 11 αποχές. Είναι μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία του Συμβουλίου που απορρίπτεται μια πρόταση, ένα γεγονός που οι παρατηρητές θεωρούν ως ήττα για τη Δύση και τις προσπάθειές της να λογοδοτήσει η Κίνα.

Όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ακούστηκαν χειροκροτήματα στην αίθουσα, κάτι σπάνιο.

Λίγο νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Κίνας Τσεν Χου προειδοποίησε ότι η πρόταση αυτή θα δημιουργούσε ένα «επικίνδυνο προηγούμενο» ώστε να εξεταστεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε άλλες χώρες. «Σήμερα στοχοθετείται η Κίνα. Αύριο, θα στοχοθετηθεί οποιαδήποτε άλλη αναπτυσσόμενη χώρα», είπε.

Στο πλευρό της Κίνας σε αυτήν την ψηφοφορία τάχθηκαν οι παραδοσιακοί σύμμαχοί της, όπως η Κούβα και η Βενεζουέλα, όμως επίσης και δύο μεγάλες μουσουλμανικές χώρες, το Πακιστάν και η Ινδονησία, καθώς και αφρικανικές χώρες, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μουσουλμάνων Ουιγούρων κατοίκων της Σιντζιάνγκ και δηλώνει ότι «είναι έτοιμο για μάχη» αν ληφθούν μέτρα εναντίον του.

«Οι προσπάθειες της Κίνας να καταπνίξει τη συζήτηση και να κρύψει την αλήθεια δεν θα επιτύχουν», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρεσβευτής Σάιμον Μάνλεϊ.