Τουρκία: Διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη για τον θάνατο της 22χρονης στην Τεχεράνη

Τουρκία: Διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη για τον θάνατο της 22χρονης στην Τεχεράνη

Είχε συλληφθεί από την ιρανική αστυνομία ηθών και πέθανε στο τμήμα

Περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη –όπου σε γενικές γραμμές οι διαδηλώσεις καταστέλλονται– για να εκφράσουν την οργή τους αλλά και την υποστήριξή τους στις γυναίκες του Ιράν, μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη.

Ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν παρών ανέφερε ότι Τούρκοι και Ιρανοί συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο του Ιράν, κρατώντας φωτογραφίες της 22χρονης γυναίκας η οποία συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα λόγω της «ακατάλληλης» ενδυμασίας της.

«Για τη Μαχσά Αμινί στο Ιράν, στην Τουρκία και παντού, διαδηλώνουμε για την ελευθερία μας», έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν.

Μια νέα γυναίκα έκοψε τα μαλλιά της μπροστά στις κάμερες, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών χιλιάδων φεμινιστριών στην Τουρκία και δήλωσε ότι «οι γυναίκες που αντιστέκονται στο Ιράν δεν θα μείνουν ποτέ μόνες».

Στην περιοχή είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που όμως δεν επενέβησαν, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Το βράδυ της Τρίτης, μια παρόμοια συγκέντρωση στον μεγάλο εμπορικό δρόμο Ιστικλάλ, στην καρδιά της πόλης, διαλύθηκε από τις δυνάμεις της τάξης.

Η Μαχσά Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της στις 13 Σεπτεμβρίου και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Έκτοτε, οργανώνονται διαδήλωσεις διαμαρτυρίας σε όλο το Ιράν, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι.