ΗΠΑ: Η κυβέρνηση προσφέρει αμβλώσεις στις βετεράνους του στρατού σε περιπτώσεις βιασμού

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση προσφέρει αμβλώσεις στις βετεράνους του στρατού σε περιπτώσεις βιασμού

Το ίδιο θα γίνει σε περιστατικά αιμομιξίας ή όταν κινδυνεύει η υγεία της μητέρας

Η αμερικανική κυβέρνηση θα προσφέρει για πρώτη φορά υπηρεσίες άμβλωσης στις βετεράνους του στρατού σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή όταν η εγκυμοσύνη θέτει τη ζωή ή την υγεία της μητέρας σε κίνδυνο, ακόμη και σε πολιτείες που έχουν περιορίσει ή απαγορεύσει την πρακτική, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Βετεράνων.

Το υπουργείο ανέφερε σε έγγραφό του ότι αποφάσισε να προσφέρει αμβλώσεις στις βετεράνους σε απάντηση στις περιοριστικές πολιτικές που υιοθέτησαν πολλές πολιτείες των ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο στα τέλη Ιουνίου ανέτρεψε απόφασή του που προστάτευε αυτό το δικαίωμα των γυναικών.

Το υπουργείο εκτίμησε ότι χρειαζόταν να αλλάξει πολιτική «προκειμένου να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία των βετεράνων», με στόχο «να αποφύγουν άμεσες και μελλοντικές βλάβες».

Ο βουλευτής Μαρκ Τακάνο, ο Δημοκρατικός επικεφαλής της Επιτροπής Βετεράνων της Βουλής των Αντιπροσώπων, χαιρέτισε την απόφαση, η οποία, όπως επεσήμανε, εντάσσεται στην υποχρέωση του υπουργείου να υπηρετεί τις ανάγκες των βετεράνων. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να τους παρέχεται «ίση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στο σύνολο των υπηρεσιών για την αναπαραγωγική υγεία».

Από την πλευρά του ο Μάικ Μποστ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή, επέκρινε έντονα τη νέα πολιτική, χαρακτηρίζοντάς τη «παράνομη».

«Η άμβλωση είναι λάθος και το Κογκρέσο απαγόρευσε πριν δεκαετίες στο υπουργείο Βετεράνων να την προσφέρει», τόνισε σε ανακοίνωσή του. «Είμαι αντίθετος σε αυτή (την πολιτική) και ήδη εργάζομαι για να την ανατρέψω», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το ζήτημα της άμβλωσης αναμένεται να έχει κεντρικό ρόλο στις αποφάσεις των ψηφοφόρων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου. Οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν την οργή των Αμερικανών για την ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο της ιστορικής απόφασης Ρόου εναντίον Ουέιντ βάσει της οποίας οι Αμερικανίδες απέκτησαν πρόσβαση στην άμβλωση.

Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου 11 πολιτείες έχουν απαγορεύσει σχεδόν εντελώς τις αμβλώσεις σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης, αυτές είναι η Αλαμπάμα, το Άρκανσο, το Άινταχο, το Κεντάκι, η Λουιζιάνα, το Μισισιπή, το Μιζούρι, η Οκλαχόμα, η Νότια Ντακότα, το Τενεσί και το Τέξας.

Στο Τέξας όσοι προσφέρουν υπηρεσίες άμβλωσης κινδυνεύουν να καταδικαστούν έως και σε ισόβια αν βοηθήσουν ασθενείς τους να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη.

Στην Οκλαχόμα, όπου ήδη απαγορευόταν η άμβλωση με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις, νόμος που τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη καθιστά την παροχή άμβλωσης κακούργημα που τιμωρείται με έως και 10 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 100.000 δολαρίων.

Οι πάροχοι υγειονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Βετεράνων θα καθορίζουν αν η εγκυμοσύνη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία της μητέρας για κάθε υπόθεση ξεχωριστά. Σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας θα αρκεί η καταγγελία μιας βετεράνου προκειμένου να δικαιολογηθεί η άμβλωση.