Μειωμένος ο κίνδυνος Covid-19 και θανάτου για όσους ασκούνται τακτικά

Μειωμένος ο κίνδυνος Covid-19 και θανάτου για όσους ασκούνται τακτικά

Τι δείχνει νέα μελέτη

Η τακτική σωματική άσκηση συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο Covid-19, είτε απλής λοίμωξης είτε σοβαρής που χρειάζεται νοσηλεία και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, δείχνει μια νέα ισπανική μελέτη που έλαβε υπόψη της στοιχεία από πολλές χώρες.

Αρκούν 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης μέσα στην εβδομάδα ή 75 λεπτά άσκησης μεγάλης έντασης, για να μειωθεί σε ένα βαθμό ο κίνδυνος του κορονοϊού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αντόνιο Γκαρθία-Χερμόζο του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ναβάρα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό αθλητιατρικό περιοδικό "British Journal of Sports Medicine", αξιολόγησαν 16 έρευνες της περιόδου Νοεμβρίου 2019-Μαρτίου 2022, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περίπου 1,85 εκατομμύρια ενήλικες με μέση ηλικία 53 ετών.

Η μελέτη (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση) βρήκε ότι οι τακτικά ασκούμενοι είχαν κατά μέσο όρο 11% μικρότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν με Covid-19, 36% μικρότερο κίνδυνο για εισαγωγή στο νοσοκομείο, 44% μικρότερο κίνδυνο βαριάς νόσου Covid-19 και 43% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους ανθρώπους που είναι σωματικά αδρανείς.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική άσκηση μπορεί γενικότερα να μειώσει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα των διαφόρων αναπνευστικών λοιμώξεων, επειδή ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιφλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού, καθώς επίσης την καρδιοαναπνευστική, τη μεταβολική και τη μυϊκή φυσική κατάσταση.