ΛΔ του Κονγκό: Τουλάχιστον 5 νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε διαδήλωση κατά του ΟΗΕ

ΛΔ του Κονγκό: Τουλάχιστον 5 νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε διαδήλωση κατά του ΟΗΕ

Δημοσιογράφος του Reuters είδε κυανόκρανους του ΟΗΕ να πυροβολούν και να σκοτώνουν δύο διαδηλωτές

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50 τραυματίστηκαν σήμερα στις διαδηλώσεις κατά των Ηνωμένων Εθνών στην ανατολική πόλη Γκόμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε κυανόκρανους του ΟΗΕ να πυροβολούν και να σκοτώνουν δύο διαδηλωτές.

Η βία ξέσπασε κατά τη δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται εναντίον της ειρηνευτικής αποστολής MONUSCO λόγω της αποτυχίας της να προστατεύσει τους αμάχους σε μια περιοχή που υποφέρει εδώ και δεκαετίες από βία παραστρατιωτικών.

"Τουλάχιστον πέντε νεκροί, περίπου 50 τραυματίες (στην Γκόμα)", ανέφερε σε ένα τουίτ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πάτρικ Μουγιάγια, χωρίς να πει ποιος φέρει την ευθύνη.

Εκατοντάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν και λεηλάτησαν μια αποθήκη της MONUSCO στην Γκόμα χθες, Δευτέρα, απαιτώντας την αποχώρηση της αποστολής από τη χώρα και σήμερα έγιναν ξανά διαδηλώσεις.

Ο δημοσιογράφος του Reuters που βρισκόταν στο σημείο είπε πως οι κυανόκρανοι έκαναν χρήση δακρυγόνων και πραγματικών σφαιρών εναντίον του πλήθους, που στην πλειονότητά του διαδήλωνε ειρηνικά, σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο άλλους ανθρώπους.

Ο στρατός και η αστυνομία που αναπτύχθηκαν στο σημείο δεν άνοιξαν πυρ. Ένας στρατιώτης και ένας αστυνομικός που φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα χτυπήθηκαν επίσης από σφαίρες, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της MONUSCO δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια.

Η αποστολή αποσύρεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιώτες και την ανταρτική οργάνωση M23 στο ανατολικό τμήμα της χώρας έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Επίσης συνεχίζονται οι επιθέσεις από μαχητές που συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε πριν από έναν χρόνο και τις κοινές επιχειρήσεις εναντίον τους από τον στρατό της ΛΔ του Κονγκό και της Ουγκάντα.

Η MONUSCO --Αποστολή Σταθεροποίησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό-- διαδέχθηκε μια προηγούμενη ειρηνευτική επιχείρηση το 2010.

Τον Νοέμβριο του 2021, είχε πάνω από 12.000 στρατιώτες και 1.600 αστυνομικούς στη ΛΔ του Κονγκό.