Ακάρ προς ΗΠΑ: Ελπίζουμε πως δεν θα παίξουν το «παιχνίδι» ορισμένων για την πώληση των F-16

Ακάρ προς ΗΠΑ: Ελπίζουμε πως δεν θα παίξουν το «παιχνίδι» ορισμένων για την πώληση των F-16

«Οι συνομιλίες συνεχίζονται»

Tην ελπίδα της πως οι ΗΠΑ δεν θα παίξουν το «παιχνίδι» ορισμένων Αμερικανών κοινοβουλευτικών για την πώληση των F-16 εκφράζει η Τουρκία όπως δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας προέβη σε δηλώσεις μετά την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ενός νομοσχεδίου που δημιουργεί ένα νέο εμπόδιο σε τυχόν αγορά των μαχητικών από την Τουρκία, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Πρακτορείο Reuters.

Η Τουρκία επιδίωξε να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 κατασκευής Lockheed Martin και εξοπλισμό εκσυγχρονισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πως υποστηρίζει την πώλησή τους και ο Τούρκος ομόλογός του είπε πως πιστεύει ότι θα περάσει έπειτα από συνομιλίες με τον Μπάιντεν.

Την περασμένη εβδομάδα η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει την πώληση στην Άγκυρα εκτός εάν η κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι αυτό είναι απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, περιλαμβάνοντας επίσης μια περιγραφή συγκεκριμένων βημάτων που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν χρησιμοποιούνται για παράνομες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

«Οι συνομιλίες για την πώληση των μαχητικών συνεχίζονται»

Σύμφωνα πάντα με το τηλεγράφημα του Reuters, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε σήμερα πως οι συνομιλίες για την πώληση των μαχητικών συνεχίζονται και η Τουρκία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, προσθέτοντας πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ γνωρίζουν τη σημασία της Τουρκίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, ως συμμάχου στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και στο θέμα της μετανάστευσης.

«Ενώ αυτή είναι η κατάσταση, πώς μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό; Ένας κοινοβουλευτικός, μια ομάδα βγαίνει και ανακατεύει τα πράγματα μέσω κάποιας χειραγώγησης και παραπληροφόρησης» επεσήμανε ο Ακάρ. «Περιμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην παίξουν αυτό παιχνίδι» συμπλήρωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ακάρ απέρριψε οποιουσδήποτε όρους για μια ενδεχόμενη πώληση των μαχητικών.

«Δεν θα έπρεπε να υπάρχει θέμα προϋποθέσεων όπως ”σου δίνω αυτό, αλλά δεν θα κάνεις αυτό”» είπε. «Ευχόμαστε να επικρατήσει η κοινή λογική», είπε.

1
σχόλιο
  1. avatar Α.Τ

    Γιατί ποιο λόγο θα έπειθε η τουρκία τις ΗΠΑ να της δώσει πολεμικό υλικό, γενικότερα; για το ειρηνικό της παρελθόν ή για το υποσχόμενο επίσης ειρηνικό της μέλλον. Όσο για τα εκβιαστικά διλήμματα, αυτό είναι καθαρά τούρκικο χαρακτηριστικό κ. Ακάρ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...