Σρι Λάνκα: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα

Σρι Λάνκα: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα

Η χώρα έχει βυθιστεί στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της

Χάος συνεχίζει να επικρατεί στη Σρι Λάνκα καθώς τα γραφεία του πρωθυπουργού και του προέδρου έχουν γίνει πεδία μαχών ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους διαδηλωτές. Τελικά το αίτημα των πολιτών για παραίτηση της ηγεσίας της χώρας εισακούστηκε. Ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα υπέβαλε παραίτηση που τελικά έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Βουλής.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ρατζαπάξα είχε καταφύγει στο εξωτερικό μετά την κατάληψη της κατοικίας του από χιλιάδες εξοργισμένους πολίτες.

«Ο Γκοταμπάγια νομικά παραιτήθηκε» είπε ο Μαχίντα Γιάπα Αμπεϊουαρντένα σε δημοσιογράφους. Ο πρόεδρος είχε στείλει την επιστολή παραίτησής του στον επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας της Σρι Λάνκα την προηγούμενη μέρα από τη Σιγκαπούρη.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου διευκρίνισε πως η αυθεντικότητα της επιστολής επαληθεύτηκε και «από εδώ και πέρα, θα πρέπει να ονομαστεί νέος (υπηρεσιακός) πρόεδρος, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Η χώρα έχει βυθιστεί στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της: από τη μία υπάρχει το χρέος και η κακοδιαχείρισή του, από την άλλη πανδημία που έριξε τα έσοδα από τον τουρισμό και ο πληθωρισμός και οι ελλείψεις που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η χρεοκοπία το Μάιο είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να μην έχει ξένο νόμισμα και να μην μπορεί να πληρώνει τις εισαγωγές βασικών ειδών.