Λευκορωσία: Ποινή κάθειρξης οκτώ ετών σε 28χρονη δημοσιογράφο με την κατηγορία της προδοσίας

Λευκορωσία: Ποινή κάθειρξης οκτώ ετών σε 28χρονη δημοσιογράφο με την κατηγορία της προδοσίας

Η Κατερίνα Αντρέγεβα είχε συλληφθεί την ώρα που έκανε ρεπορτάζ για τις μαζικές διαδηλώσεις στο Μινσκ το 2020

Λευκορωσικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα μια δημοσιογράφο σε οκτώ χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της προδοσίας, επιβάλλοντάς της νέα ποινή επιπλέον εκείνης που ήδη εξέτιε καθώς είχε κατηγορηθεί για διοργάνωση μαζικών ταραχών, ανακοίνωσε η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Vesna-96.

Η 28χρονη δημοσιογράφος του πολωνικού Belsat TV Κατερίνα Αντρέγεβα είχε συλληφθεί την ώρα που έκανε ρεπορτάζ για τις μαζικές διαδηλώσεις στο Μινσκ το 2020 και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για οργάνωση μαζικών ταραχών, κατηγορία την οποία η ίδια αρνήθηκε.

Οι Λευκορώσοι ανακριτές στοιχειοθέτησαν εναντίον της μια νέα υπόθεση την άνοιξη, ενώ ήταν ακόμη στη φυλακή, κατηγορώντας την για προδοσία. Οι αρχές δεν έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες της υπόθεσης και η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν στο δικαστήριο μετά την ετυμηγορία έμειναν αναπάντητες.

Το Belsat, που είναι ένα πολωνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο που επικεντρώνεται σε ειδήσεις που σχετίζονται με την Λευκορωσία και τις οποίες το Μινσκ έχει χαρακτηρίσει εξτρεμιστικές, επιβεβαίωσε σήμερα την καταδίκη της.

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BelTa επικαλούμενο το δικαστήριο μετέδωσε ότι η Αντρέγεβα κρίθηκε ένοχη για παράδοση κρατικών μυστικών, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η δημοσιογράφος ανακηρύχθηκε πολιτική κρατούμενη από την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Vesna-96 μετά την πρώτη της καταδίκη. Η εν λόγω ομάδα εκτιμά ότι στην Λευκορωσία υπάρχουν περίπου 1.300 πολιτικοί κρατούμενοι. Πολλοί από αυτούς είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια του κύματος διαδηλώσεων κατά του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994.