Λευκός Οίκος: Η Τουρκία δεν ζήτησε παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ για να άρει το βέτο

Λευκός Οίκος: Η Τουρκία δεν ζήτησε παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ για να άρει το βέτο

Ικανοποίηση Μπάιντεν

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Τζο Μπάιντεν για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μαδρίτη μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για τη διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας θα δώσει «ισχυρή ώθηση» στην ενότητα της Δύσης, σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει: «Συγχαίρω την Τουρκία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την υπογραφή ενός τριμερούς μνημονίου, το οποίο ανοίγει το δρόμο στους Συμμάχους να καλέσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης. Όταν καλωσόρισα τον Πρόεδρο Niinistö και τον Πρωθυπουργό Andersson στον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα, τους είπα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τη συμμετοχή τους. Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι ισχυρές δημοκρατίες με πολύ ικανούς στρατιώτες. Η συμμετοχή τους θα ενισχύσει τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ και θα ωφελήσει ολόκληρη τη Διατλαντική Συμμαχία. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, τους Συμμάχους μας και με το Κογκρέσο για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να τους καλωσορίσουμε γρήγορα στη Συμμαχία μας. Καθώς ξεκινάμε αυτήν την ιστορική Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η Συμμαχία μας είναι πιο ισχυρή, πιο ενωμένη και πιο αποφασιστική από ποτέ».

Νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η Τουρκία δεν έκανε «κάποιο ιδιαίτερο αίτημα για παραχωρήσεις στους Αμερικανούς” προκειμένου να άρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ «δεν πρόσφεραν τίποτε» στην Άγκυρα, επέμεινε μιλώντας σε δημοσιογράφους.