Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τι θα κρίνει τη στάση Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά – Ικανοποιημένη η Ελλάδα από τη συμφωνία Τουρκίας – Σουηδίας – Φινλανδίας

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τι θα κρίνει τη στάση Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά – Ικανοποιημένη η Ελλάδα από τη συμφωνία Τουρκίας – Σουηδίας – Φινλανδίας

Ποιους ηγέτες συνάντησε ο πρωθυπουργός στο δείπνο που παρέθεσε ο Βασιλιάς Φελίπε

Με συγκεκριμένες θέσεις που αφορούν στην θετική ατζέντα της Συμμαχίας, αλλά και έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν προκλήσεις από την Τουρκία, προσέρχεται η Ελλάδα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση της σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του κ. Ερντογάν για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι η συμφωνία αυτή δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Επιπλέον η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, σε εξαιρετικό κλίμα είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζητήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο και άλλους ξένους ηγέτες, κατά τη διάρκεια του δείπνου, που παρέθεσε ο βασιλιάς της Ισπανίας.

Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κουβέντιασαν για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αμερική εκφράζοντας την επιτυχία της πρόσφατης επίσκεψης και το εξαιρετικό επίπεδο διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον αλλά και με τους ομολόγους της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας για θέματα ενδιαφέροντος του ελληνικού στοιχείου στις χώρες αυτές. Μάλιστα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη χώρα.

Ολιγόλεπτη συζήτηση είχε κ. Μητσοτάκης και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για θέματα της ατζέντας του ΝΑΤΟ καθώς και με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, στη διάρκεια της οποίας εκφράστηκε το ενδιαφέρον των δύο ηγετών για περαιτέρω βελτίωση κυρίως των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Τα στοιχεία ωστόσο, που θα κρίνουν τη στάση του Τούρκου προέδρου φαίνεται να είναι η έκβαση της συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αλλά και οι γενικότερες πιέσεις που θα ασκηθούν παρασκηνιακά και από τους υπόλοιπους συμμάχους, πολλοί εκ των οποίων- όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ- είναι ενήμεροι με λεπτομέρειες και στοιχεία για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και παραστατικότητας σε βάρος της χώρας μας.