ΗΠΑ: Ένας 15χρονος νεκρός και τρεις τραυματίες από πυροβολισμούς σε συναυλία στην Ουάσιγκτον

ΗΠΑ: Ένας 15χρονος νεκρός και τρεις τραυματίες από πυροβολισμούς σε συναυλία στην Ουάσιγκτον

Πανικός με πολλούς τραυματίες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν

Ένας 15χρονος έφηβος σκοτώθηκε και τρεις ακόμη άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός, τραυματίστηκαν από σφαίρες χθες Κυριακή το βράδυ στην πόλη της Ουάσιγκτον έπειτα από μια συναυλία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Πριν τους πυροβολισμούς δύο άλλα περιστατικά προκάλεσαν πανικό μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για μια συναυλία, για την οποία δεν είχε χορηγηθεί άδεια, με την ευκαιρία της γιορτής Juneteenth, της επετείου από την κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ, στις 19 Ιουνίου 1865. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να φύγουν από το σημείο, εξήγησε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ουάσινγκτον Ρόμπερτ Κόντι. Τότε οι δυνάμεις της τάξης διέκοψαν τη συναυλία.

Αμέσως μετά και παρά την παρουσία στο σημείο ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, ακούστηκαν πυροβολισμοί και ένας έφηβος σκοτώθηκε, πρόσθεσε ο Κόντι. Ένας αστυνομικός και δύο πολίτες τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο. Δεν σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών και το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στο περιστατικό δεν έχει βρεθεί, σημείωσε ο ίδιος.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν ο έφηβος ήταν στόχος μιας επίθεσης, εξήγησε ο Κόντι, ενώ πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί είχαν κατάσχει κοντά στο σημείο της συναυλίας δύο παράνομα όπλα και αναζητούν έναν άνδρα ο οποίος είχε επίσης στην κατοχή του όπλο χωρίς να διαθέτει άδεια. Ο ίδιος χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι άνθρωποι που έχουν παράνομα στην κατοχή τους όπλα βρίσκονται «σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», με αποτέλεσμα να αποτελούν «κίνδυνο για τους ανθρώπους που απλώς θέλουν να χαρούν τον καλό καιρό, τη Γιορτή του Πατέρα, την πόλη μας». «Αρκεί ένας άνθρωπος (με όπλο)… δυστυχώς ένα αγόρι 15 ετών σκοτώθηκε», κατέληξε ο Κόντι.

Στις ΗΠΑ παρατηρείται άνοδος των βίαιων περιστατικών με πυροβόλα όπλα, με το μακελειό σε δημοτικό σχολείο του Ουβάλντε στο Τέξας στις 24 Μαΐου να είναι ένα από τα πιο τραγικά. Τότε σκοτώθηκαν 19 μαθητές και δύο δασκάλες. Από την αρχή του έτους περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πυροβόλα όπλα στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων πολλοί έχουν αυτοκτονήσει, σύμφωνα με το Gun Violence Archive.