Στόλτενμπεργκ: Αποδεκτές οι ανησυχίες ασφάλειας της Άγκυρας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Αποδεκτές οι ανησυχίες ασφάλειας της Άγκυρας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ επανέλαβε τις φιλοτουρκικές τοποθετήσεις του στο Ελσίνκι

Οι ανησυχίες ασφάλειας της Τουρκίας και η αντίθεση της, στις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι αποδεκτές, όπως δήλωσε σήμερα στη Φινλανδία, ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Αυτές είναι αποδεκτές ανησυχίες που αναφέρονται στην τρομοκρατία, αλλά και στις εξαγωγές όπλων,” δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε μία κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, καθώς τον επισκέφτηκε στη θερινή κατοικία του στο Νααντάλι της Φινλανδίας. H Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν αιτήσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ τον προηγούμενο μήνα, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η αίτηση τους, βρίσκεται αντιμέτωπη με την αντίθεση της Τουρκίας, που τις κατηγορεί ότι υποστηρίζουν και δίνουν καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές, αλλά και άλλες ομάδες, τις οποίες, η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως τρομοκρατικές.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ με δεδομένη τη στρατηγική θέση της, στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ επικαλέστηκε την υποστήριξη που η Τουρκία προσέφερε στην Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.