Κίνα – Κορονοϊός: Νέα διαγνωστικά τεστ για τους κατοίκους της Σανγκάης

Κίνα – Κορονοϊός: Νέα διαγνωστικά τεστ για τους κατοίκους της Σανγκάης

Αυστηρή τήρηση της πολιτικής «μηδενικής Covid»

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε να τηρηθεί «απαρέγκλιτα» η στρατηγική μηδενικής covid, την ώρα που οι μισοί από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της Σανγκάης ετοιμάζονται σήμερα να υποβληθούν εκ νέου σε διαγνωστικά τεστ.

Η Κίνα εξακολουθεί να εφαρμόζει αυστηρά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού: υποχρεωτική καραντίνα για όσους βρίσκονται θετικοί στην covid και lockdown μετά τον εντοπισμό έστω και λίγων κρουσμάτων, ενώ τα μοριακά τεστ παραμένουν υποχρεωτικά για την είσοδο σε ένα κτίριο ή για τα ταξίδια.

Η πολιτική αυτή, την οποία υπερασπίζεται σθεναρά η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Σι, εξηγείται κυρίως από το γεγονός ότι πολλοί ηλικιωμένοι στην Κίνα δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid.

Την ίδια ώρα η κινεζική κυβέρνηση αναζητεί μια μέση λύση, καθώς προσπαθεί να εξαλείψει τον ιό και παράλληλα να περιορίσει τις επιπτώσεις που έχουν για την οικονομία τα lockdown, τα οποία έχουν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στον τομέα της εστίασης και της φιλοξενίας, στο εμπόριο και τη βιομηχανική παραγωγή.

«Πρέπει να συντονίζουμε αποτελεσματικά την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», αλλά και «να ξεπεράσουμε κάποιες δυσκολίες» σε ό,τι αφορά την οικονομία και την εργασία, επεσήμανε χθες Πέμπτη ο Σι.

Ο Κινέζος πρόεδρος υπογράμμισε ωστόσο ότι η χώρα θα πρέπει «να τηρήσει απαρέγκλιτα τη στρατηγική μηδενικής covid», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.