Σύζυγος Σουηδού κινδυνεύει με εκτέλεση στο Ιράν και ζητεί τη βοήθεια της ΕΕ

Σύζυγος Σουηδού κινδυνεύει με εκτέλεση στο Ιράν και ζητεί τη βοήθεια της ΕΕ

Κατηγορείται για κατασκοπεία

Η σύζυγος του Ιρανοσουηδού πανεπιστημιακού Αχμεντρεζά Τζαλαλί, που κατηγορείται για κατασκοπεία και απειλείται με εκτέλεση στο Ιράν, κάλεσε χθες, Σάββατο, την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργήσει προκειμένου να απελευθερωθεί ο σύζυγός της, σε συνέντευξη προς το γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πανεπιστημιακός θα μπορούσε να απαγχονιστεί ακόμη και στις 21 Μαΐου (χθες), ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θέλουν να εκτελεστεί η θανατική καταδίκη του. Όμως σύμφωνα με τη σύζυγό του, Βίντα Μεχράνια, ο Ιρανός υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να εξετάσει μια αναστολή της ποινής.

«Ελπίζω πως η ΕΕ μπορεί στ' αλήθεια να ενεργήσει με αποφασιστικό τρόπο για να ξαναφέρει τον Αχμεντρεζά πίσω στο σπίτι», δήλωσε, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δημοσιοποίησε το ZDF. Η ΕΕ δεν πρέπει "να επιτρέψει ένας αθώος άνθρωπος να σκοτωθεί με τόσο απάνθρωπο τρόπο", πρόσθεσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε καλέσει την Τρίτη την Τεχεράνη να αναστείλει την εκτέλεση, και είχε απαιτήσει την ανάκληση της καταδίκης του.

Ο Αχμαντρεζά Τζαλαλί, που διέμενε στη Στοκχόλμη όπου εργαζόταν για το Ιατρικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, συνελήφθη στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Ιράν το 2016. Καταδικάστηκε σε θάνατο το 2017 κατηγορούμενος για κατασκοπεία. Η Σουηδία και οι υποστηρικτές του απέρριψαν τις κατηγορίες αυτές.

Τον Φεβρουάριο του 2018, κατά τη διάρκεια της κράτησής του, η Σουηδία του χορήγησε τη σουηδική υπηκοότητα.

Φωτογραφία αρχείου