Φινλανδία και Σουηδία στο κατώφλι του NATO – Τι σηματοδοτεί για την παγκόσμια ασφάλεια

Φινλανδία και Σουηδία στο κατώφλι του NATO – Τι σηματοδοτεί για την παγκόσμια ασφάλεια

Ποια θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας

Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν σήμερα από κοινού επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας τη διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.

Για «ιστορική στιγμή» την οποία «πρέπει να αδράξουμε» έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κρατώντας στα χέρια τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στη Συμμαχία, έχοντας στο πλευρό του τους πρέσβεις των δύο χωρών.

«Είναι καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε.

Τα δύο σκανδιναβικά κράτη, τα οποία είχαν στενές σχέσεις με το ΝΑΤΟ αλλά παρέμειναν επί μακρόν στρατιωτικά αδέσμευτα, είδαν την κοινή γνώμη να αλλάζει άποψη υπέρ της ένταξης στη συμμαχία από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέτρεψε τα δεδομένα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Εάν γίνουν δεκτές και οι δύο χώρες, αυτό θα σηματοδοτήσει την πιο σημαντική επέκταση του ΝΑΤΟ εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, αυξάνοντας τα μέλη του οργανισμού σε 32 κράτη και προσθέτοντας εκατοντάδες επιπλέον χιλιόμετρα συνόρων με τη Ρωσία.

Ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας, με τον Ερντογάν να μην αποκλείεται να ζητήσει ανταλλάγματα για να άρει τις ενστάσεις του από άλλους συμμάχους στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο ή ακόμη και από την ΕΕ, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα υποδεχθεί αύριο Πέμπτη στον Λευκό Οίκο τον Φινλανδό ομόλογό του, Σάουλι Νιινίστο και την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, και θα στηρίξει το αίτημά τους.

Ποια θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έχει διαμηνύσει ότι η Ρωσία θα «επαναφέρει την ισορροπία της κατάστασης» εάν Φινλανδία και Σουηδία εισέλθουν στον ΝΑΤΟϊκό κύκλο, ενώ και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει τονίσει ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει «στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των παγκοσμίων ειδησεογραφικών πρακτορείων, η ρωσική πλευρά έχει ήδη μεταφέρει ισχυρά όπλα τόσο στο Καλίνινγκραντ, μια μικρή στη Βαλτική όσο και στη Χερσόνησο Κόλα στην Αρκτική.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, όμως, πέρα από μια στρατιωτική δράση, η Ρωσία έχει κι άλλους τρόπους να πιέσει Φινλανδία και Σουηδία.

Η πιο ισχυρή κύρωση έχει να κάνει με το κλείσιμο της κάνουλας του πετρελαίου και των ορυκτών καυσίμων.